Energian säästö on nyt ajankohtaista

Suomea uhkaa talvella pula energiasta ja energian säästäminen on nyt ajankohtaista. Pienentämällä kulutusta olet myös mukana varmistamassa, että energiaa riittää kaikille. Sähkön käytön ajoittaminen muuhun kuin ruuhkaisiin arkiaamuihin ja iltapäiviin auttaa lisäämään sähkön käytön ja tarjolla olevan sähkön määrän tasapainoa. Nopeavaikutteisilla keinoilla pienennät myös sähkölaskua heti.

Energiapula on tulevan talvena kylminä päivinä mahdollinen. Tällaista tilannetta suomalaiset eivät ole kohdanneet sitten 1970-luvun öljykriisin. Lue lisää sähköpulasta. Monien tekijöiden summa on johtanut siihen, ettei sähköä välttämättä aina ole ensi talvena käytettävissä riittävästi kaikille samaan aikaan. Jos pulatilanteita ei saada energian säästämisellä tai eri varakeinoilla talttumaan, verkkoyhtiöt valtion kantaverkkoyhtiö Fingridin johdolla joutuvat aloittamaan sähkön säännöstelyn alueittain hallittujen katkojen avulla. Näin vältät aamun ja alkuillan sähköruuhkan (linkki ohjaa Fingridin sivustolle)

Katkoilla on määrä varmistaa sähkön riittävyys kriittisille toiminnoille, ja estää kaikki suomalaiset verkot yhdistävän kantaverkon kaatuminen. Jos kantaverkko kaatuisi, Suomen sähköjärjestelmän ylös ajaminen kestäisi parhaimmillaankin useita tunteja, ja voisi vakavimmillaan viedä jopa 1–2 vuorokautta. Eli hallituilla sähkökatkoilla pyritään estämään todella vakavan yhteiskunnallisen ongelman syntyminen. Lue miten hallitut katkot hoitavat sähköpulaa.

Säästä energiaa, mutta varaudu katkoihin

Näistä syistä energian säästäminen tulee olemaan seuraavina kuukausina elintärkeää. Jos sähkönkulutusta onnistutaan leikkaamaan riittävällä tavalla, katkot voidaan välttää, tai niiden kestoa lyhentää. Tilanne tulee olemaan koko Suomen kansalle, ja koko Euroopalle valtava ponnistus. Monien suomalaisten kodin lämpeäminen on sähkön varassa, toisten arki on siitä täysin riippuvaista. Lue miten varaudut sähkökatkoon.

Varmuuden vuoksi meidän kaikkien kannattaa varautua katkoihin normaalilla kotivaralla, joka on hyvä löytyä joka taloudesta muutenkin. Apua oman kotivaran kokoamiseen löydät osoitteesta www.72tuntia.fi/kotivara/. Erityisesti huomioi mahdollisten terveyteesi liittyvien laitteiden sähkönsaannin turvaaminen UPS-laitteilla.

Seuraa omaa sähkönkulutustasi ja löydä säästökohteita

Sähköinen Helmi-asiointipalvelumme auttaa sähkönsäästämisessä. Voit seurata sähkönkulutustasi vuosi-, viikko-, päivä- ja tuntikohtaisesti. Voit myös verrata eri ajanjaksoja toisiinsa. Näet nopeasti, kuinka tekemäsi arjen muutokset vaikuttavat kulutukseen.
Tutustu Helmi-palveluun.

Tasainen sähkönkäyttö on tulevaisuudessakin sähkönkäyttäjälle arkea. Ympäristöystävällinen sähköntuotanto ja sähkön kulutus eivät aina kohtaa ajallisesti. Sähkönkäyttäjille tämä tarkoittaa joustavuutta sähkön kulutuksessa, sähkönkulutuksen hetkellistä vähentämistä tai lisäämistä sähkön tuotantotilanteen mukaisesti. Sähköä kannattaa käyttää silloin, kun sitä tuotetaan paljon ja vähäpäästöisesti sekä se on edullista.
Lue lisää ja tutustu kulutusjoustoon tarkemmin Motivan sivuilla.

Uusi tehoon perustuva hinnoittelumalli muuttaa sähkön verkkopalveluiden laskutusta. Tehohinnoittelussa sähkönkäyttö on taloudellisinta silloin, kun se on mahdollisimman tasaista. Usein vain kulutuspiikit ylittävät kynnystehon ajoittain. Sähkönkäyttöä voi ajoittaa tasaisesti, jolloin piikkejä ei muodostu. Se on kaikkien etu ja edullisinta sähkönkäyttöä asiakkaan kannalta.
Tutustu uuteen hinnoittelumalliin.

Pitääkö energiapulaan varautua?

Webinaari sähköpulasta kunnille, taloyhtiöille ja yrityksille, lue lisää!

Sähköpulatilanteeseen kannattaa varautua

Ota käyttöön Tuntihinta-sovellus, saat reaaliaikaista tietoa mahdollisessa sähköpulatilanteessa. Sähkön markkinahinnan lisäksi sovellus lähettää ilmoituksia, jos energiapula uhkaa Suomea. Lue lisää


Sähköt poikki – mitä tapahtuu seuraavan 48 tunnin aikana

Ilman sähköä emme voi tehdä juuri mitään. Video kertoo, mitä tapahtuu seuraavan 48 tunnin aikana, jos sähköt katkeavat.