Suomen energisin podcast

Linjoja pitkin -podcastin toinen kausi on täällä! Syksyn 2023 aikana julkaistavissa jaksoissa ruodimme energia-alan isoja ja pieniä kysymyksiä. Mikä siinä sähkönsiirrossa maksaa? Miten aurinkosähköä tuotetaan? Mikä vihreä siirtymä oikein on, ja paljonko se maksaa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin etsimme vastauksia asiantuntijoiden voimin.

Linjoja pitkin on neljän verkkoyhtiön yhteinen podcast-sarja, joka käynnistyi syksyllä 2021.

Tervetuloa linjoille!

Kausi 2

Jakso 1: Mikä siinä sähkönsiirrossa maksaa?

Podcast-sarjan toinen kausi alkaa!  Jakson aiheena on paljon puhutut sähkön siirtohinnat. Suomessa on 77 alueellista sähköverkkoyhtiötä. Keskustelemassa verkkoyhtiö Järvi-Suomen Energian toimitusjohtaja Arto Nieminen ja omakotitaloasuja ja Järvi-Suomen Energian asiakas Toivo Venäläinen Podcastin juontaa Kimmo Ohtonen. Tervetuloa linjoille!

Jakso 2: Mitä se aurinkosähkö oikein on?

Jaksossa keskustelemme aurinkosähköstä. Moni miettii, että kun sähkön hinta pomppaa pörssissä, niin tekeekö omilla paneeleilla sitten oikeasti rahaa?  

Asiantuntijavieraanamme on Esa Niemelä Kymenlaakson Sähköverkolta sekä Arto Tilli kertomassa asiakkaan näkökulmasta omasta aurinkosähköjärjestelmästään. Podcastin juontaa Kimmo Ohtonen.

Jakso 3: Vihreä siirtymä – mikä se on, kuka sen maksaa?

Jakson aiheena on mammuttimainen vihreä siirtymä ja energia-alan rooli siinä. Vieraana meillä on Savon Voima Verkon suunnittelupäällikkö Jenny Martiskainen. Podcastin juontaa Kimmo Ohtonen.

Jakso 4: Asiakaspalvelun UKK (tätä et uskaltanut kysyä)

Jaksossa käsitellään sähköverkkoyhtiön asiakaspalveluun tulevia yleisimpiä kysymyksiä ja sitä, millaisilla asioilla ja millä mielin ihmiset ovat verkkoyhtiöihin yhteydessä. 

Vieraat ovat suoraan asiakasrajapinnasta palveluneuvojat Riina Hahtonen ja Sami Ahonen Pohjois-Karjalan Sähkön asiakaspalvelusta. Podcastin juontaa Kimmo Ohtonen.

Jakso 5: Energianerokasta elämää: jousta ja säästä

Jaksossa vieraina ovat Järvi-Suomen Energian asiakaskokemusjohtaja Riitta Hänninen ja asiakas Kimmo Karhu keskustelemassa, riittääkö meillä sähkö ensi talvena ja miten säästää sähköä. Tutuksi tulee myös kulutusjousto, mitä se tarkoittaa ja miten sitä toteutetaan käytännössä. Podcastin juontaa Kimmo Ohtonen.

Jakso 6: Viljan vinkit energiansäästöön

Kauden 2 viimeisessä jaksossa keskustelemme hyvin konkreettisesti energian säästämisestä, fiksusta energian käytöstä ja vinkeistä näihin teemoihin. Asiantuntijavieraana on mukana Vilja Schepel. Podcastin juontaa Kimmo Ohtonen.  

Kausi 1

Jakso 1: Kestääkö sähköverkko?

Podcast-sarja alkaa! Elämme energiamurroksen aikaa samalla, kun sähkökulutus kasvaa. Mitä tulevaisuuden sähköverkolta odotetaan ja kestääkö se lisääntyvän sähkönkulutuksen? Keskustelemassa Jukka Leskelä Energiateollisuus ry:stä ja Lauri Siltanen Savon Voima Verkko Oy:stä. Podcastin juontaa Kimmo Ohtonen. Tervetuloa linjoille!

Jakso 2: Sähköverkko on tulevaisuuden mahdollistaja

Sähköverkkojen toimitusvarmuutta on parannettu suurilla investoinneilla, mikä on samalla nostanut verkkopalvelumaksuja. Kuinka parantunut toimitusvarmuus näkyy asiakkailla? Miten elokuussa 2021 voimaan tullut sähkömarkkinalaki vaikuttaa toimitusvarmuusinvestointeihin lähivuosina? Keskustelemassa Arto Rajala Työ- ja elinkeinoministeriöstä ja Jouni Pylvänäinen Kymenlaakson Sähköverkko Oy:stä. Podcastin juontaa Kimmo Ohtonen.

Jakso 3: Kuinka säilytämme maakuntien elinvoiman globaaleissa muutoksissa?

Jaksossa pureudutaan siihen, miten voimme säilyttää maakunnissa alueellisen elinvoiman suurten maailmanlaajuisten muutosvoimien myllerryksessä. Samalla luodataan sitä, millainen rooli sähköverkkoyhtiöillä ja sähköverkoilla on elinvoiman kehittämisessä. Keskustelemassa Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen ja PKS Sähkönsiirto Oy:n toimitusjohtaja Pertti Menonen. Podcastin juontaa Kimmo Ohtonen.

Jakso 4: kunnat ilmastotavoitteiden edessä

Millaisia haasteita ja mahdollisuuksia Suomen ilmastotavoitteet asettavat kunnille? Millaisia ratkaisuja ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii ja kuinka energiayhtiöiden osaaminen valjastetaan kuntien avuksi tässä työssä. Keskustelemassa Juvan kunnanjohtaja Mervi Simoska ja Suur-Savon Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen.

Jakso 5: Sujuva yhteistyö verkonrakentamisen lupakäytännöissä

Verkkoyhtiöt rakentavat toimitusvarmaa sähköverkkoa ilmaa omia maaomistuksia. Sujuva yhteistyö on tärkeää niin verkkoyhtiöille kuin maanomistajillekin. Podcastissa keskustelemme, kuinka kehittää yhteistyötä edelleen. Keskustelemassa Tuomo Hakkarainen Kymenlaakson Sähköverkosta ja Vesa Kallio MTK Etelä-Savosta. Podcastin juontaa Kimmo Ohtonen.

Jakso 6: Energia – monien mahdollisuuksien ala

Ilmastonmuutos tarvitsee paljon tekijöitä. Energia-ala on tässä työssä keskiössä. Meillä on valtava määrä kiinnostavia työtehtäviä tarjolla ja tarvitaan uusia tekijöitä. Mutta onko energia-ala kiinnostava nuorille ja kuinka saada kiinnostumaan alasta? Keskustelemassa nuoret työntekijät Tatja Syrjämäki Järvi-Suomen Energiasta ja Joel Kari Savon Voimasta, sekä Maiju Korhonen Energiateollisuudesta. Podcastin juontaa Kimmo Ohtonen.