Näin ryhdyt pientuottajaksi

Sähkön pientuottaja voi törmätä olosuhteisiin, jossa sähköä tuotetaan yli sen hetkisen tarpeen. Aurinkoisena päivänä paneeli voi tuottaa reippaasti energiaa ja akutkin saattavat jo ennestään olla täynnä. Tällaisissa tapauksissa voit myydä ylijäämäsähkön, jos olet liittänyt tuotantosi verkkoon.

1. Ole yhteydessä kuntaan

Selvitä kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta rakennus- ja toimenpideluvan tarve ennen laitteiston hankintaa. Tuotantolaitos saattaa vaatia rakennusluvan tai toimenpideluvan. Vaatimukset vaihtelevat kunnittain.

2. Ole yhteydessä verkkoyhtiöösi

Sähköverkonhaltijalta on hyvä varmistaa jo ennen tuotantolaitoksen hankintaa, että laitos voidaan liittää sähköverkkoon. Ole meihin yhteydessä jo harkitessasi järjestelmää verkkoalueellemme. Varmistetaan yhdessä, että tuotantolaitteisto on mitoitettu järkevästi omaan sähkönkäyttöösi.

Tuotantolaitoksen liittäminen verkkoon kuuluu laitetoimittajalle, eli käytännössä sähköurakoitsijalle. Järjestelmän toimittaja tekee meille liittämisilmoituksen palauttamalla verkkosivuillamme olevan mikrotuotantolaitteiston yleistietolomakkeen. Ilmoituksen saatuamme me tarkistamme, että järjestelmä on liitettävissä ja mittarointi on kunnossa.

3. Tee sopimus ylimääräisen sähkön myymisestä

Verkkoyhtiöt eivät osta sähköä, mutta sitä ostavat sähköä myyvät yhtiöt. Ota yhteys sähkönmyyjääsi ja tee sopimus ennen tuotannon aloittamista. Eri yhtiöt maksavat hieman eri korvausta ostamastaan sähköstä, joten sinun kannattaa kilpailuttaa ostaja. Usein sähköyhtiöiden maksama hinta sähköstä noudattelee sähkön markkinahintaa, eli spot-hintaa.

Huomioitavaa on, etteivät pientuottajan saamat myyntitulot sisällä sähkönsiirron ja verojen osuutta, joten ostosähkön kokonaishintaan verrattuna ylijäämäsähkön myynnistä saatava hinta on lopulta huomattavasti alhaisempi.

Kiteytettynä, saat suurimman hyödyn mitoittamalla tuotantolaitteistosi niin, että voit käyttää valtaosan tuottamastasi sähköstä itse. Kuitenkin tilanteessa, jossa sähköä ei tiettyinä aikoina vain kulu tarpeeksi, voi myynnistä olla huomattavaa hyötyä. Esimerkiksi mikrotuotannot vapaa-ajanasunnoilla tuottavat energiaa silloinkin, kun kukaan ei sitä ole kuluttamassa.

Mikrotuotantolaitteiston yleistietolomake

Lataa yleistietolomake sähköurakoitsijan täytettäväksi.

Avaa lomake

Tekninen liite 1 – nimellisteho enintään 100 kVA

Tähän liitteeseen on kerätty teknistä tietoa nimellisteholtaan enintään 100 kVA suuruisen tuotantolaitoksen liittämisestä jakeluverkkoon.

Avaa lomake

Tekninen liite 2 – nimellisteho yli 100 kVA

Tähän liitteeseen on kerätty teknistä tietoa nimellisteholtaan yli 100 kVA suuruisen tuotantolaitoksen liittämisestä jakeluverkkoon.

Avaa lomake

Verkkopalveluehdot

Katso verkkopalveluehdot (PDF)

Asiakaspalvelumme auttaa

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, niin autamme sinut eteenpäin pientuotannon aloittamisen kanssa.

Asiakaspalvelun yhteystiedot