Näin ryhdyt sähkön pientuottajaksi

Sähkön pientuottaja voi törmätä olosuhteisiin, jossa sähköä tuotetaan yli sen hetkisen tarpeen. Aurinkoisena päivänä paneeli voi tuottaa reippaasti energiaa ja akutkin saattavat jo ennestään olla täynnä. Tällaisissa tapauksissa voit myydä ylijäämäsähkön, jos olet liittänyt tuotantosi verkkoon.

1. Ole yhteydessä kuntaan

Selvitä kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta rakennus- ja toimenpideluvan tarve ennen laitteiston hankintaa. Tuotantolaitos saattaa vaatia rakennusluvan tai toimenpideluvan. Vaatimukset vaihtelevat kunnittain.

2. Ole yhteydessä verkkoyhtiöösi

Sähköverkonhaltijalta on hyvä varmistaa jo ennen tuotantolaitoksen hankintaa, että laitos voidaan liittää sähköverkkoon. Ole meihin yhteydessä jo harkitessasi järjestelmää verkkoalueellemme. Varmistetaan yhdessä, että tuotantolaitteisto on mitoitettu järkevästi omaan sähkönkäyttöösi.

Tuotantolaitoksen liittäminen verkkoon kuuluu laitetoimittajalle, eli käytännössä sähköurakoitsijalle. Järjestelmän toimittaja tekee meille liittämisilmoituksen täyttämällä verkkosivuillamme olevan pientuotantolaitteiston yleistietolomakkeen. Ilmoituksen saatuamme me tarkistamme, että järjestelmä on liitettävissä ja mittarointi on kunnossa.

Jos olemassa olevan tuotantolaitoksen tehoa kasvatetaan esim. lisäämällä paneeleja järjestelmään, on silloinkin ennen käyttöönottoa toimitettava pientuotantolaitteiston yleistietolomake. Näin varmistetaan myös näissä tilanteissa liitettävyys sähköverkkoon kasvaneen tuotantotehon myötä. 

Pientuotannon yleistietolomakkeen voit täyttää täällä.

3. Tee sopimus ylimääräisen sähkön myymisestä

Verkkoyhtiöt eivät osta sähköä, mutta sitä ostavat sähköä myyvät yhtiöt. Ota yhteys sähkönmyyjääsi ja tee sopimus ennen tuotannon aloittamista. Eri yhtiöt maksavat hieman eri korvausta ostamastaan sähköstä, joten sinun kannattaa kilpailuttaa ostaja. Usein sähköyhtiöiden maksama hinta sähköstä noudattelee sähkön markkinahintaa, eli spot-hintaa.

Enintään 100 kVA:n pientuotannoille tehdään Datahubissa 1.1.2023 alkaen netotus, jolloin tunnin aikana asiakkaalla on joko sähkönkäyttöä tai tuotantoa. Lue lisää netotuksesta.

Parhaan hyödyn saat mitoittamalla laitteiston tarpeeseesi sopivaksi

Huomioitavaa on, etteivät pientuottajan saamat myyntitulot sisällä sähkönsiirron ja verojen osuutta, joten ostosähkön kokonaishintaan verrattuna ylijäämäsähkön myynnistä saatava hinta on lopulta huomattavasti alhaisempi.

Saat siis suurimman hyödyn mitoittamalla tuotantolaitteistosi niin, että voit käyttää valtaosan tuottamastasi sähköstä itse. Kuitenkin tilanteessa, jossa sähköä ei tiettyinä aikoina vain kulu tarpeeksi, voi myynnistä olla huomattavaa hyötyä. Esimerkiksi mikrotuotannot vapaa-ajanasunnoilla tuottavat energiaa silloinkin, kun kukaan ei sitä ole kuluttamassa.

Pientuotannon liittäminen sähkönjakeluverkkoon YA 9:23

Tässä verkostosuosituksessa käsitellään enintään 1 MW (1 000 kW) sähköntuotanto- ja sähkövarastolaitteistoihin kohdistuvia vaatimuksia. Verkostosuositus korvaa Energiateollisuuden verkostosuosituksen YA 9:13 sekä 3.6.2021 julkaistun Sähkön pientuotannon tekniset vaatimukset -suosituksen. Tämä verkostosuositus korvaa myös YA 9:23:n alkuperäisen, 29.11.2023 julkaistun version.

Suositus ei yksin riitä pientuotannon liittämisen vaatimusten perusteiden hahmottamiseen, vaan vaatii rinnalleen vähintään SFS-EN 50549-1-standardin, sekä Fingridin Voimalaitosten järjestelmätekniset vaatimukset (VJV) -dokumentin.

Verkkoonliitäntälaitteiden suojausasetteluissa vaaditaan käytettävän sekä Q(U)- että P(U)- säätöasetuksia. Tarkemmat suojausasettelut on esitetty suosituksen liitteessä 1.

Avaa verkostosuositus YA 9:23

Mikrotuotantolaitteiston yleistietolomake

Oheisesta linkistä pääset täyttämään pientuotannon yleistietolomaketta.

Siirry lomakkeelle

Asiakaspalvelumme auttaa

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, niin autamme sinut eteenpäin pientuotannon aloittamisen kanssa.

Asiakaspalvelun yhteystiedot

Verkkopalveluehdot

Katso verkkopalveluehdot (PDF)