Vinkkejä sähkökatkoihin varautumiseen

Myrskyt ja talven lumitaakat voivat aiheuttaa katkoja sähkön saamisessa. Vaikka kehitämme verkkomme toimintavarmuutta jatkuvasti esimerkiksi maakaapeloinnin avulla, joskus sähkökatkoja silti tapahtuu. Näillä vinkeillä varaudut virran tilapäiseen puuttumiseen.

Sijoita perustarvikkeet käsiesi ulottuville

Varaa seuraavat tarvikkeet paikkaan, josta ne löytyvät pimeässäkin:

  • taskulamppu, kynttilöitä ja tulitikkuja
  • paristokäyttöinen radio
  • varasulakkeita
  • kuivia polttopuita
  • juomavettä puhtaasen, kannelliseen astiaan

Veden tulo lakkaa sähkökatkon aikana joko saman tien tai lähituntien aikana. Jos vettä tulee, käytä sitä vain välttämättömään.

Huolehdi varalämmitysjärjestelmästä

Varaava tulisija ja riittävä määrä kuivaa polttopuuta ovat hyvä yhdistelmä varalämmitysjärjestelmäksi. Varajärjestelmä on erityisen tarpeellinen taloissa, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, sillä sähkön katkeaminen voi pahimmillaan aiheuttaa lämmönjakojärjestelmän jäätymisen ja vaurioitumisen.

Hanki varavoimavalmius

Omakotitalot ja maatilat voivat kätevimmin varautua katkoksiin hankkimalla varavoimavalmiuden, kuten aggregaatin tai traktorikäyttöisen generaattorin. Varavoimakoneeksi kannattaa valita sen verran suuri laite, että siihen voidaan kytkeä kaikki tarvittavat rakennukset.

Suojaa tietokoneet UPS-laitteella

Voit pienentää sähkökatkon mahdollisesti aiheuttamia harmeja hankkimalla tietokoneen suojaksi UPS-laitteen. Sen avulla voit sulkea tietokoneohjelmat ja sammuttaa koneen hallitusti.

Mikä aiheuttaa sähkökatkoja?

Suurin osa keskeytyksistä aiheutuu luonnonilmiöistä. Voimakkaat puuskatuulet kaatavat puita sähkölinjoille myrskyisissä sääolosuhteissa. Ukonilman yhteydessä esiintyvät yksittäiset salamaniskut ja kova tuuli ovat kesäisin yleisimpiä sähkökatkoksien syitä. Talvisin märkä lumisade saattaa taivuttaa puita johdoille ja tykkylumen muodostuminen voi aiheuttaa harmia pidemmäksikin aikaa.

Sähkönjakelun keskeytys voi johtua myös sähköverkon ylläpitoon ja kunnostamiseen liittyvistä töistä. Näitä tehdään erityisesti kesäaikaan, kun sähkönjakelussa ei ole muita häiriöitä. Näistä ennalta suunnitelluista työkeskeytyksistä ilmoitamme asiakkaalle tekstiviestitse tai sähköpostitse etukäteen.