Harkitsetko aurinkosähkön tuottamista? Näin voimalasi liitetään sähköverkkoon 

Oman aurinkosähkön tuottaminen säästää nyt sekä sähkölaskua että luontoa. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin, sillä monta asiaa on varmistettava. Tuotannon liittäminen sähköverkkoon vaatii myös omat toimenpiteensä. Tässä muistilista.

  1. Varmista, mitä lupia aurinkovoimalasi tarvitsee kunnan rakennusvalvonnasta. Määräykset vaihtelevat eri kunnissa.  
  1. Pyydä aurinkosähköjärjestelmien toimittajilta kirjalliset tarjoukset. Varmistu myös, että yritys, jolta olet hankkimassa aurinkosähköjärjestelmää, on luotettava ja huolto sekä takuut toimivat myös tulevaisuudessa.  
  1. Ole yhteydessä verkkoyhtiöön jo ennen laitteiston hankintaa ja varmista, että laitos täyttää sähköverkon ja sähköturvallisuusmääräysten vaatimukset ja se on liitettävissä sähköverkkoon. Liittymämyynnin asiantuntijat neuvovat käytännön kysymyksissä. Näin varmistut, että järjestelmäsi sopii suunniteltuun paikkaan ja on luotettava. Tuotantolaitoksen käyttöönotto saattaa myös edellyttää muutoksia mittauslaitteistoihin tai vahvistuksia sähköverkkoon. Näihin on hyvä varautua etukäteen.  
  1. Tuotantolaitoksen saa kytkeä vain asianmukaiset sähkönasennusluvat omaava ammattilainen. Tilaa laitteiston asennus asiantuntevalta sähköurakoitsijalta.   
  1. Tee verkkoyhtiöille ilmoitus verkkoon kytkettävästä aurinkosähkölaitteistosta pientuotannon yleistietolomakkeella. Tuotantolaitoksen liittäminen verkkoon kuuluu laitetoimittajalle eli käytännössä sähköurakoitsijalle. Järjestelmän toimittaja tekee verkkoyhtiölle liittämisilmoituksen lähettämällä verkkosivuilla olevan pientuotannon yleistietolomakkeen.  Lomakkeen voi antaa täytettäväksi laitteiston toimittajalle ja/tai laitteiston kytkevälle sähköurakoitsijalle. Yleistietolomakkeen lähettämisen jälkeen saat tuotannollesi verkkopalvelusopimuksen ja mittarisi vaihdetaan kaksisuuntaiseksi, jotta myös verkkoon syötetty sähkö saadaan mitattua.   
  1. Tee sopimus ylijäämäsähkön myynnistä valitsemasi sähkönmyyjän kanssa. Kun aurinkosähköjärjestelmän tuotanto liitetään yleiseen jakeluverkkoon, tulee sähkölle olla ostaja. Tee sopimus sähkön myynnistä hyvissä ajoin ennen tuotannon aloittamista.  
  1. Nyt aurinkosähköjärjestelmä voidaan ottaa käyttöön. Varmistu, että olet saanut laitteiston toimittajalta tarvittavan opastuksen ja ohjeet. Tuotantoa pystyt seuraamaan suoraan invertteristä tai laitetoimittajasi palvelusta ja verkkoon siirretyn sähkön määrää verkkoyhtiösi palvelusta. 

Maltti on nyt valttia aurinkosähkömarkkinoilla