Sähköpulan riski kasvaa – kuinka viestimme kun on tosi kyseessä

Tässä artikkelissa kerromme, kuinka tilanne tulee etenemään sähköpulan uhatessa ja realisoituessa, sekä miten tilanteissa viestmme.

Talven kylmetessä myös mahdollinen sähköpula hiipii lähemmäksi. Jos pula iskee, viimeisenä keinona sähkönkäyttöä aletaan rajoittamaan kantaverkkoyhtiö Fingridin johdolla. Sähköpulatilanteissa viestimme häiriötiedotepalvelumme kautta tekstiviestitse ja sähköposteilla, jos tilanne ja järjestelmät sen mahdollistavat. Lisäksi viestimme sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuillamme. Teemme myös tiivistä yhteistyötä paikallismedioiden kanssa sähköpulaviestinnässä.

Tässä kuvaus, kuinka tilanne sähköpulassa etenee:

  1. Sähköpula osataan tyypillisesti ennustaa tilannetta edeltävän päivän iltana. Saatuamme ilmoituksen Fingridiltä, lähetämme ennakkovaroituksen tulevasta pulasta tekstiviestinä tai sähköpostina. Viestissä kerrotaan arvio seuraavan päivän tunneista, jolloin pula on mahdollinen ja sähkönkäyttöä joudutaan rajoittamaan. Kannustamme vahvasti säästämään näinä tunteina sähköä katkojen välttämiseksi.
  2. Saat viestin kiertävän katkon alkamisesta ja päättymisestä​. Katkot kestävät noin 2 tuntia.
  3. Kun sähköjärjestelmän tilanne on vakaa, lähetämme viestin kiertävien sähkökatkojen loppumisesta tältä erää.
  4. On myös mahdollista, että kaikkien suomalaisten yhteisillä säästötoimilla katkot peruuntuvat. Ilmoitamme silloin viestillä, että sähköpulatilanne ei sinä päivänä toteutunutkaan.

Sähköpulan aikana tilanne elää jatkuvasti

Katkojen välttämiseksi sähkön säästäminen tulee olemaan seuraavina kuukausina elintärkeää. Voi usein käydä niin, että edellisenä päivänä ilmoitettu sähköpula katkoineen ei toteudukaan. Tästä huolimatta on edelleen tärkeää varautua katkoihin ja säästää energiaa. Katkojen peruuntuminen tarkoittaa sitä, että olemme onnistuneet säästämään sähköä niin hyvin, ettei katkoja tarvitse toteuttaa.

Jos sähköpulatilanne on äkillinen, emme välttämättä pysty varoittamaan niistä etukäteen. Äkilliset pulatilanteet voivat syntyä sähköntuotantolaitoksen tai suuren siirtoyhteyden viasta. Saat katkoista sähköpulaviestit, mutta hyvin nopeissa tilanteissa voit myös saada normaalin vikakeskeytysviestin​.

Tekstiviestien kulku voi viivästyä operaattorien ruuhkautuessa

Mahdolliset sähköpulatilanteet koskevat koko Suomea, joten operaattoreiden tekstiviestiliikenne voi ruuhkautua. Tämä voi aiheuttaa viivettä tekstiviestin saapumiseen. Voit varmuuden vuoksi tilata häiriötiedotteet myös sähköpostiisi Helmi-palvelussamme kohdassa Vikapalvelu.

Lataa Fingridin sovellus puhelimeesi ja pysyt ajan tasalla sähkön hinnasta ja saat tiedotteita sähkön riittävyydestä Suomessa.

Lue artikkeli

Tilaa häiriötedotteet. Saat tiedon sähkökatkoista ja ennakkotiedon uhkaavasta sähköpulasta tekstiviestitse tai sähköpostiin.

Lue lisää häiriötiedotteista