Sähkönsäästövinkkejä kevään korvalle

Aurinko alkaa pian näyttäytyä ja kovin pakkaskausi alkaa olla selätetty. Energian säästäminen ja käytön ajoittaminen oikeaan aikaan ovat edelleen tärkeitä asioita. Tässä muutamia vinkkejä.

Huolla ilmalämpöpumppu säännöllisesti

Puhdista sisäyksikön suodattimet ainakin kerran kuukaudessa. Tarkemmat huolto-
ohjeet näet laitteen käyttöohjeesta. Kunnossa
olevat suodattimet pitävät sisäilman parempana myös siitepölyaikana. Tarkkaile ulkoyksikköä ja poista siihen kertyvä lumi ja jää. 

Ilmalämpöpumppu kaipaa muutaman vuoden välein myös perusteellisempaa, ammattilaisen tekemää huoltoa. Siinä tarkistetaan pumpun toiminta, kylmäaineet ja puhtaus. Sähkölämmitteisissä taloissa ilmalämpöpumpun huolellinen käyttö voi säästää jopa 30 prosenttia lämmityskuluista.

Käytä pestessä säästöohjelmia ja matalia lämpötiloja 

Pesukoneissa suurin osa sähköstä kuluu veden lämmittämiseen. Eniten säästät pesemällä täysiä koneellisia ja käyttämällä energiansäästöohjelmia. Niissä koneen käyttämä vesimäärä on pieni, mutta ohjelman käyttämä aika on pitkä. Vaikka aikaa kuluu, ohjelmat saattavat säästää energiaa koneen muihin ohjelmiin verrattuna jopa 20–50 prosenttia.  Myös pesuveden lämpötilalla on väliä. Pesuveden lämpötilan laskeminen 65 asteesta 55 asteeseen vähentää isojen koneiden sähkönkulutusta 25–55 prosenttia, pienten koneiden puolestaan 40–50 prosenttia. Hyviä energiansäästötapoja voi löytää tutustumalla oman laitteen käyttöohjeeseen.

Pyykit pian pihalle kuivumaan

Pyykin kuivattaminen sisällä nostaa huoneilman kosteutta ja vie lämpöenergiaa jopa saman verran kuin kuivausrumpu. Pyykin koneellinen kuivaus taas kuluttaa usein enemmän sähköä kuin pyykinpesu. Uudella ilmalämpöpumpputekniikalla toimivat kuivausrummut ja kuivauskaapit ovat energiatehokkaita. Lämpöpumppukuivausrumpu tarvitsee 4 kilon pyykkimäärän kuivattamiseen sähköä 0,9 kWh. Perinteinen kuivauskaappi tarvitsee samaan tehtävään 3,1 kWh. Ilmaista pyykin kuivatus on vain narulla ulkona. 

Sauno pienemmällä energialla 

Sähkökiuas on yksi suurimmista kodin sähkönkäyttäjistä. Kesää ja mökkisaunaa odotellessa sähköä saat säästymään lyhentämällä saunan lämmitysaikaa ja vähentämällä saunomiskertoja. Sauna on hyvä lämmittää kerralla koko seurueelle, eikä sitä kannata odotuttaa. Energiatehokkain lämpötila on 70–80 astetta. Jos lämpötilan nostaa 100 asteeseen, sähkönkulutus nousee 20–30 prosenttia. 

Ajoita sähkönkäyttöä kulutushuippujen ulkopuolelle

Sähkön riittävyyden kannalta omaa sähkönkulutusta kannattaa ajoittaa valtakunnallisten kulutushuippujen (klo 8–10 ja 16–20) ulkopuolelle. Pörssisähkön käyttäjä hyötyy myös sähkönkäytön ajoittamisesta edullisen sähkön aikaan. Kodinkoneissa ja -laitteissa niiden omat ohjausmahdollisuudet auttavat ajastuksissa. Lämmityksen ohjaamiseen on tarjolla tekniikkaa yksinkertaisista releistä älykkäisiin automaatiojärjestelmiin. Toteutuksessa auttaa sähköammattilaisten apu – hyvä suunnittelu ja asiantunteva asennus. 

Lue lisää energiansäästövinkkejä