Onnellinen alanvaihtaja – Miikka viihtyy verkostoasentajana
Mikkeliläinen Miikka Kuhanen vaihtoi putkiasentajan hommat energisempiin Elveralla. Samalla työympäristö muuttui mukavammaksi.
Kun vanha työ ei enää tarjoa tarpeeksi haasteita, on aika etsiä niitä jostain muualta. Putkiasentajaksi alun perin kouluttautuneen Miikkan uusi ura löytyi energia-alalta, kriittisten verkkojemme huollon ja ylläpidon parista.
Verkosto- ja infrapalveluita tarjoavan Elveran tehtävänä on yhdistää elintärkeitä toimintoja yhteiskunnassa ja varmistaa sen toiminnan jatkuvuus myös häiriötilanteiden aikana aina verkoston alkulähteiltä loppukäyttäjälle asti. Työtä, jolla todella on tarkoitus.
Takaisin koulunpenkille ei uuden uran takia kuitenkaan tarvinnut palata, sillä Miikka kouluttautui uuteen ammattiin ketterästi Elveran palveluksessa, mestarien opissa.
Minkälaisissa tehtävissä toimit ennen uutta uraasi?
Valmistuin ammattikoulusta putkiasentajaksi 1996 ja töitä olen tehnyt pääasiassa teollisuusputkiasennuksen ja hitsauksen parissa voimalaitoksissa. Asennustöissä hommat tehdään tietenkin aina paikan päällä. Omatkin työmaat ovat kotimaan lisäksi löytyneet Ruotsin ja Englannin lisäksi aina Etelä-Afrikasta asti.
Kansainvälinen tehtäväkenttä siis. Mikä sai vaihtamaan maailmalta kotimaan kamaralle?
Sitä kun on koko ensimmäisen työuransa pyörinyt lähinnä tehdasympäristössä sisätiloissa, ajattelin että raitis ilma voisi tehdä mielelle hyvää. Metsästys ja kalastusharrastus vievät luonnonhelmaan myös työajan ulkopuolella.
Uudet haasteet edellyttävät aina pitkäkestoistakin perehtymistä ja uuden opettelua. Kokeneen ammattilaisen ei kuitenkaan uuden uran takia enää tarvinnut ammattikouluun palata?
Ei tarvinnut. Elveralla oli tarve jopa parillekymmenelle uudelle osaajalle ja uusin töihin opittiin kätevästi Elveran rekrytointikoulutuksen kautta. Koulutus alkoi syyskuussa 2019 ja tammikuussa valmistuimme. Uusia ammattilaisia aloitti meidän ryhmästämme seitsemäntoista.
Mitä kuuluu tyypilliseen työpäivääsi?
Aamulla yleensä tietää, mitä tuleman pitää. Työ voi olla pylvästyöskentelyä tai maakaapelin vetoa. Vesikaapelia ollaan vedetty saariin, minne ikinä ihminen päättääkään rakentaa. Yksin tätä työtä ei voi tehdä, vaan työt tehdään varsinkin tässä alkuvaiheessa kokeneemman työparin kanssa. Yhdessä tehdään ja yhdessä myös opitaan uutta.
Mikä tässä työssä on parasta?
Työympäristö ja työn vaihtelevuus. Työtä myös riittää tulevaisuudessakin, sillä yhteiskunta sähköistyy kovaa vauhtia. Tälläkin hetkellä etsitään uutta työvoimaa työmaille.
Kiitämme Miikkaa haastattelusta ja toivotamme hyviä säitä kesän työmaille.
Kiinnostaako sinuakin uusi ura vaihtelevassa työympäristössä? Katson Elveran avoimet työpaikat täältä!