Laita kotivarat kuntoon häiriöiden varalta

Monenlaiset uhkatekijät voivat aiheuttaa häiriöitä paitsi sähkönjakeluun, myös yhteiskunnan muihinkin palveluihin. Yhtiöissä varautumisen taso on huipussaan, mutta kotonakin on hyvä olla kotivarat kunnossa. Selviäisitkö sinä helposti muutaman päivän häiriötilanteessa?

Varautuminen on viisautta kotonakin. Kun olet valmistautunut häiriötilanteisiin, selviät helpommin muutaman päivän ilman suuria ongelmia, vaikka sähkökatko pitkittyisi, maksuliikenne ei toimisi tai sairastumisen takia et pääsisi kauppaan.  

On hyvä, jos kotoa löytyisi vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa, vettä ja lääkkeitä. On myös tärkeää tuntea varautumisen perusteet eli tietää esimerkiksi, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa. Varaava tulisija ja kuivat polttopuut ovat hyvä yhdistelmä varalämmönlähteeksi. Vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä sähkön katkeaminen voi pahimmillaan aiheuttaa lämmönjakojärjestelmän jäätymisen ja vaurioitumisen. 

Huolehdi varavoimasta

Ladattu varavirtalähde esim. puhelimen lataamista varten on hyödyllinen. Voit myös varmistaa laitteiden sähkönsaannin määrätyksi aikaa UPS-akustolaitteilla. 

Jos mahdollinen sähkökatko aiheuttaa omassa toiminnassasi merkittävää haittaa, varaudu omalla varavoimalla, esimerkiksi aggregaatilla tai traktorikäyttöisellä generaattorilla. Varavoimakoneen on hyvä olla tarpeeksi suuri, jolloin siihen voidaan kytkeä kaikki tarvittavat rakennukset. Huolehdi aina myös järjestelmän turvallisuudesta.

Varmista, että häiriötiedotepalvelu on käytössäsi

Häiriötiedotepalvelu pitää sinut ajan tasalla äkillisistä sähköhäiriöistä ja suunnitelluista huoltotöistä johtuvista sähkökatkoksista. Voit tilata ilmoitukset suoraan puhelimeesi tai sähköpostiisi. Palvelu on maksuton. Saat sen käyttöösi Helmi-asiointipalvelusta. 

Tarkista, että kotoa löytyvät ainakin nämä: 

  • Vesiastiat (puhtaat ja kannelliset) 
  • Pullovettä 
  • Helposti valmistettavaa ja kaikille perheenjäsenille sopivaa ruokaa 
  • Lemmikkien ruokaa 
  • Taskulamppu, kynttilöitä ja tulitikkuja 
  • Paristokäyttöinen radio 
  • Varasulakkeita
  • Lisää ohjeita

Viranomaiset ja järjestöt ovat laatineet kotitalouksille varautumissuosituksen, jota noudattamalla kotona pitäisi pärjätä häiriötilanteessa ainakin kolme vuorokautta. Tämä 72 tuntia -ohjeisto auttaa tarkistamaan, että omassa kodissa on kotivara kunnossa. Käy tutustumassa: www.72tuntia.fi.