Vinkkejä varautumiseen

Sähköhäiriöihin voi ja kannattaa varautua.

 
Kuva linkkiä varten -

Mikä aiheuttaa sähkökatkoja?

Sähkö on tärkeä osa jokapäiväistä elämäämme, ja jokainen keskeytys sähkönjakelussa tuntuu epämiellyttävältä. Me sähköyhtiössä teemme kaikkemme, että keskeytysajat pysyisivät kaikissa olosuhteissa  mahdollisimman lyhyinä.

Suurin osa keskeytyksistä aiheutuu luonnonilmiöistä. Voimakkaat puuskatuulet kaatavat puita sähkölinjoille myrskyisissä sääolosuhteissa. Ukonilman yhteydessä esiintyvät yksittäiset salamaniskut ja kova tuuli ovat kesäisin yleisimpiä sähkökatkoksien syitä. Talvisin märkä lumisade saattaa taivuttaa puita johdoille ja tykkylumen muodostuminen voi aiheuttaa harmia pidemmäksikin aikaa.

Sähkönjakelun keskeytys voi johtua myös sähköverkon ylläpitoon ja kunnostamiseen liittyvistä töistä. Näitä tehdään erityisesti kesäaikaan kun sähkönjakelussa ei ole muita häiriöitä. Näistä ennalta suunnitelluista työkeskeytyksistä ilmoitamme asiakkaalle tekstiviestitse tai sähköpostitse etukäteen asiakkaan ilmoittamiin matkapuhelinnumeroihin ja sähköpostiosoitteisiin. Toistaiseksi lähetämme vielä myös postitse ilmoituksia asiakkaan etukäteen ilmoittamaan laskutusosoitteeseen.

Vinkkejä sähkönkäyttäjän varautumiseen

Sijoita perustarvikkeet käsiesi ulottuville

Varaa seuraavat tarvikkeet paikkaan, josta ne löytyvät pimeässäkin:

  • taskulamppu, kynttilöitä ja tulitikkuja
  • paristokäyttöinen radio
  • varasulakkeita
  • kuivia polttopuita
  • juomavettä puhtaasen, kannelliseen astiaan.

Veden tulo lakkaa sähkökatkon aikana joko saman tien tai lähituntien aikana. Jos vettä tulee, käytä sitä vain välttämättömään.

Huolehdi varalämmitysjärjestelmästä

Varaava tulisija ja riittävästi kuivaa polttopuuta on hyvä yhdistelmä varalämmitysjärjestelmäksi. Varajärjestelmä on erityisen tarpeellinen vesikiertoisella lämmitysjärjestelmällä varustetuissa taloissa, joissa sähkön katkeaminen voi pahimmillaan aiheuttaa lämmönjakojärjestelmän jäätymisen ja vaurioitumisen.

Hanki varavoimavalmius

Maatilat voivat kätevimmin varautua katkoksiin hankkimalla tilalle varavoimavalmiuden. Markkinoilla on tarjolla esimerkiksi sellaisia varavoimapaketteja, joihin sisältyy traktorikäyttöinen aggregaatti, kunnollinen maatilan pääkeskus ja asennustyöt avaimet käteen periaatteella. Varavoimakoneeksi kannattaa valita sen verran suuri laite, että sen taakse voidaan kytkeä kaikki tilan rakennukset.

Suojaa tietokoneet UPS-laitteella

Jos tietokone on kotona tai maatilalla tärkeässä roolissa, voi harmejaan pienentää hankkimalla tietokoneen suojaksi UPS-laitteen. Sen avulla voit sulkea tietokoneohjelmat ja sammuttaa koneen hallitusti.

Ilmoita linjalle kaatuneista tai kaatumassa olevista puista

Ilmoita linjalle kaatuneista tai kaatumassa olevista puista mahdollisimman pian Vikapalveluumme p. 0800 90440 (24 h) tai sähköisellä vikapaikan ilmoituslomakkeella. Kaatuneita puita ei pidä mennä missään tapauksessa itse poistamaan linjoilta, eikä maassa oleviin johtoihin saa koskea, sillä automatiikka saattaa kytkeä johdon jännitteiseksi milloin tahansa. Sopivissa olosuhteissa saattaa keskijännitejohtoon jäädä jännite päälle, vaikka puu olisikin linjaa vasten.

Häiriötiedotepalvelu tiedottaa sähköhäiriöistä

Häiriötiedotteen tilaajana saat Järvi-Suomen Energian alueella haluamaasi käyttöpaikkaa koskevat vika- ja työkeskeytystiedotteet tekstiviestinä puhelimeesi tai sähköpostitse.

Vikakeskeytystiedotteet lähetetään keskijänniteverkon vioista. Asiakasta lähellä olevan pienjänniteverkon vioista emme saa tietoa järjestelmiimme.

> Tutustu häiriötiedotteeseen ja katso tilausohjeet

Huoltovarmuuskeskuksen opastusta varautumiseen

Huoltovarmuuskeskuksen Omavarax-testillä voit testata kuinka hyvin olet varautunut häiriötilanteisiin. Pahasti Poikki - Näin selviät pitkästä sähkökatkosta opastaa sinua häiriötilanteesta selviytymisessä.

> Omavarax -testi

> Pahasti poikki