Jos sähköhäiriö yllättää

Sähkönjakelun häiriö voi johtua monenlaisista syistä. Myrskyisien puuskatuulten voimasta sähkölinjoille kaatuvat puut aiheuttavat usein laaja-alaisen sähkökatkon. Valvomme automatiikalla alueellisen sähköverkon tilaa 24 h vuorokaudessa. Harmillinen sähkökatko voi päättyä myös sulakkeen vaihtamisella. Siksi kannattaa tarkistaa kiinteistösi sähkötekniset laitteet kuten sulakkeet ja vikavirtasuojakytkimen asento.

Kuva linkkiä varten -

Jos sähköt katkeavat kiinteistöstäsi ja naapurustosta

...kannattaa odotella tovi.Järjestelmäautomatiikka seuraa alueellista sähköverkkoamme 24 h. Sähköjen palautustyö käynnistyy meillä ripeästi automaattihälytyksestä.

Sähkökatko voi päättyä omatoimisella sulakkeenvaihdolla

Muistathan, että sähkönkäyttöpaikallasi on oma sähköverkko, johon liittyy erilaisia laitteita. Kiinteistössäsi olevat laitteet voivat aiheuttaa vikavirtasuojakytkimen laukeamisen tai sulakkeen palamisen. Poista vikaantunut laite kiinteistön verkosta, vaihda palanut sulake ja kytke vikavirtasuojakytkin päälle.

Seuraa sähkönjakelun tilaa häiriökartalta

Alueellisen sähköverkon vika- ja työkeskeytykset näkyvät häiriökartalla korjausaika-arvioineen. Tutustu netissä myös Helmi-palvelun tarjoamiin mahdollisuuksiin sähköverkon tilan seuraamiseksi.

Kuuntele maakunnallista YLE:n radiokanavaa

Laajojen häiriötilanteiden aikana puhelinlinjat voivat ruuhkautua. Radio on hyvä kanava kuunnella tietoa tilanteesta.

Liity maksuttomaan tekstiviestipalveluun

Tekstiviestipalvelu tiedottaa alueellisen sähköverkon vika- ja työkeskeytyksistä, jotka vaikuttavat sähkönkäyttöpaikkasi jakeluun.

Kiinteistön oma sähköverkko

Onko vika pääsulakkeessa?

Jos vika on vain omassa asunnossasi, tarkista sulakkeet. Palanut pääsulake voi olla kyseessä silloin, kun osa talon sähkölaitteista toimii ja osa ei. Jos kaikki sähkökeskuksen ryhmäsulakkeet ovat ehjiä, kannattaa seuraavaksi tarkastaa pääsulakkeet. Tämän voi tehdä kuitenkin vain kiinteistöissä, joissa pääsulakkeet ovat tulppasulakkeita. Ns. kahvasulakkeiden tarkastuksen ja vaihdon saa tehdä ainoastaan sähköalan ammattilainen.

Pääsulake on normaalisti samassa sähkökeskuksessa, jossa sähkömittari on. Pääsulakkeet voivat myös olla esimerkiksi talon ulkoseinustalla tai vintillä omassa erillisessä kotelossa. Taskulamppu kannattaa ottaa mukaan. Jos sähkömittarin vikailmaisin palaa yhtäjaksoisesti, on pääsulake tai sähköyhtiön muuntajalla oleva sulake voinut palaa.

Vikavirtasuojakytkin, mikä se on?

Vikavirtasuojalla täydennetään sulakkeen antamaa suojaa. Vikavirtasuojakytkimen löydät joko sähkökeskuksesta tai jopa yksittäisestä laitteesta, kuten pistorasiasta.

Muistathan, että kiinteistössä on oma sähköverkko, johon liittyy erilaisia laitteita.
Kiinteistön verkossa olevat vialliset laitteet voivat aiheuttaa vikavirtasuojakytkimen laukeamisen. Poista vikaantunut laite kiinteistön verkosta ja kytke vikavirtasuojakytkin päälle.

Vikavirtasuojakytkin voi olla liitettynä yksittäiseen tai useaan sähkölaitteeseen tai koko käyttöpaikan omaan sähköverkkoon. Vikavirtasuojakytkimen laukeaminen voi näin ollen ilmetä joko osittaisena tai kaikkien sähköjen puuttumisena käyttöpaikaltasi.

Turvallinen sähkönkäyttö

Oikein käytettynä sähkö on turvallista, kunhan muistaa tietyt perussäännöt eikä ota riskejä sähkölaitteita käsitellessä.    

Sähkönkäyttö on turvallista, kunhan kaikki asennukset on tehty oikein, laitteet pidetään hyvässä kunnossa ja niitä käytetään oikealla tavalla. Vakavimmat sähköön liittyvät tapaturmat ovat sähköpaloja ja sähköiskuja. Suurin osa onnettomuuksista johtuu sähköasennuksen virheestä, viallisista tai virheellisesti korjatuista laitteista, sähkölaitteiden väärinkäytöstä, varomattomuudesta tai lasten leikeistä. Varsinaisia sähköasennuksia saavat tehdä vain rekisteröidyt sähköalan ammattilaiset. Kysy tarvittaessa apua sähköliikkeistä ja sähköalan ammattilaisilta. 

Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry edistää turvallista ja luotettavaa sähkönkäyttöä keräämällä, tuottamalla ja jakamalla tietoa sekä rahoittamalla tavoitteita edistäviä hankkeita. STEK:in verkkosivuilta saat paljon hyödyllistä tietoa ja vinkkejä kotisi sähköturvallisuuden varmistamiseksi. 

Kuva linkkiä varten -

Sähkökatko, mitäs nyt?

Sähkönkäyttäjiä lähinnä olevan sähköverkon vioista emme saa tietoa automaattihälytyksenä, joten korjaustyön osaamme käynnistää, kun saamme vikailmoituksen sinulta vaikkapa puhelimitse.

Katso videolta sähköverkon viankorjauksen eteneminen.