Euroja, kilometrejä, kappaleita - tehokas sähköverkon purkutyö on ympäristövastuullista

Meiltä kysytään usein purkutöiden viivästymisestä, kun esimerkiksi uusi maakaapeli on asennettu. Miksi ette tee työtä heti loppuun? Purkutyöhön ja jälkien siistimiseen kuluu siihenkin oma aikansa ja sen tekeminen toteutetaan sellaiseen aikaan, että maastoon jää mahdollisimman vähän jälkiä. Näin ympäristörasitus vähenee.

Pilvi Lötjönen
Julkaistu: 29.11.2019 8.52
Sähköverkko

Kyse ei siis ole useimmiten ole viivästymisestä vaan monipuolisesta harkinnasta ja suunnittelusta, jonka pohjalta työ voidaan toteuttaa fiksusti. Suunnitteluun ja joustavaan toteutustapaan perustuu myös Järvi-Suomen Energian operatiivinen tehokkuus. Energiaviraston teettämässä operatiivisen tehokkuuden vertailussa 78 verkonhaltijan kesken Järvi-Suomen Energia sijoittui sijalle viisi. Hieno saavutus huomioiden verkkopituutemme, joka on 260 metriä asiakasta kohti! Hyvää työtä on tehty mittavassa kumppanuusverkostossamme, kiitos kuuluu sen jokaiselle ammattilaiselle.

Ympäristötilinpäätös viime vuodelta kertoo, että yhteistyökumppanimme kierrättää 100 prosenttisesti käytöstä poistuneet pylväät ja ne hävitetään polttamalla Ekokem Riihimäessä. Ympäristön suojelukustannukseksi on tilinpäätöksessä kirjattu noin 439 000 euroa tähän tuhoamistyöhön. Kustannus on huomattava.

Järvi-Suomen Energian kumppanuusurakoijat ovat vuoden 2018 aikana kierrättäneet verkosta muita poistuvia materiaaleja seuraavasti: kylältä toiselle sähköä siirtävää keskijänniteverkkoa 163 kilometriä ja kylän muuntajilta kotitalouksiin sähköä siirtävää pienjänniteverkkoa 64 kilometriä.

Sähköverkon etähallintaan liittyviä komponentteja purettiin 305 kpl ja muuntajakoneita purettiin ja kierrätettiin 246 kpl. Kierrättäminen on ympäristöteko ja samalla myös tukee liiketoiminnan jatkuvuutta, kun laitteen elinkaari jatkuu uudessa muodossa.

Tutustu ihmeessä Suur-Savon Sähkön vastuullisuustyöhön ja ympäristötilinpäätökseen sekä Energiaviraston tiedotteeseen verkonhaltijoiden tehokkuudesta. Otan mielelläni vastaan kysymyksiä ja kommentteja näihin teemoihin liittyen. Mitä voisimme mielestäsi tehdä vielä paremmin?

Vastuullisuudestamme

Ympäristötilinpäätös 2018

Verkonhaltijakohtaiset tehokkuusluvut