Vihdoin toimintaa! – SPEK ry:n pelastustoiminnan peruskurssilla harjoitellaan hälytystehtävissä vaadittavia perustaitoja

Mikkelissä järjestettiin 5.–9.7. pelastustoiminnan peruskurssi 16–18-vuotiaille palokuntanuorille. Kurssille saapui palokuntanuoria pitkin Itä-Suomea harjoittelemaan hälytystehtävissä vaadittavia sopimuspalokuntalaisen perustaitoja.

Keskuudessamme leijuva pandemia on ollut kiusanamme jo kohta puolitoista vuotta. Sen hillitsemiseksi kaikkia mahdollisia tapahtumia on lykätty valoisampaan tulevaisuuteen. Näin on myös käynyt lähes kaikille palokuntanuorten tilaisuuksille. Itä-Suomen alueellinen palokuntanuorten leiri peruuntui tältä vuodelta, kuten myös monet muut leirit ja kurssit kuluneen vuoden aikana ympäri Suomea.  

Lähes jokaisen palokuntanuoren unelma on lopulta päästä käyttämään taitojaan tositoimissa osana hälytysosaston toimintaa, eli päästä mukaan oikeisiin hälytystehtäviin. Virallinen lupa osallistua tehtäviin saavutetaan suorittamalla siihen oikeuttava kurssi. Monen nuoren luvan saanti on lykkääntynyt pandemian vuoksi, koska kursseja ei ole voitu järjestää.  

Tilanteeseen saatiin kuitenkin kovasti kaivattu muutos, kun SPEK ry päätti järjestää heinäkuun alussa Itä-Suomen palokuntanuorille suunnatun pelastustoiminnan peruskurssin. Ei aikaakaan, kun kurssi olikin jo täyttynyt motivoituneista harrastajista.  

Palokuntatoiminta vaatii, mutta myös antaa paljon 

Odotetulla kurssilla ei juuri ehditä makoilla heinänkorsi suunpielessä, vaan tehtävää riittää aamusta iltaan viiden päivän ajan. Työmäärää on kevennetty pitämällä teoriatunnit ennakkoon etäyhteyden välityksellä, jotta kurssiviikolla voidaan keskittyä käytännön tekemiseen. Yhteensä kurssi käsittää 82 tuntia opiskelua ja harjoitteita. 

”Palokuntanuorista paistaa palava into harrastustaan kohtaan. He ovat ennen tätä viikkoa istuneet monet tunnit koneen ääressä kuuntelemassa luentoja opiskellen teoriaa, joka nyt päästään laittamaan käytäntöön. Lähiviikolla päivät ovat alkaneet kahdeksan aikoihin ja kestäneet aina iltayhdeksään saakka. Aikataulun ovat täyttäneet erilaiset harjoitukset, esimerkkeinä vesitykin käsittely, paloasun ja paineilmahengityslaitteen käyttö ja huolto sekä tilannekuvan muodostaminen hälytystilanteessa,” kertoo kurssin kouluttajana toimiva Petri Leppinen Pelastusopistolta.  

Reippaan harjoittelun vastapainoksi on rentouduttu letunpaistolla ja saunomisella. Kurssiviikko huipentuu taitokokeisiin, jotka testaavat osallistujien kurssilla oppimia taitoja ja osaamisen tasoa. Taitokokeen läpäisseet kurssilaiset saavat kurssitodistuksen ja samalla myös oikeuden osallistua hälytystehtäville 18 vuotta täytettyään.  

Palokuntaharrastuksessa on parasta kaikki tekeminen 

Palokuntanuoret Paavo Mäkelä ja Leevi Pietiläinen kantavat juuri kokoon pakkaamaansa vesitykkiä paloautoon harjoituksen päätteeksi. He ovat viettäneet aamupäivän kiertäen rasteja, joissa on kerrattu sammutusveden ottamista vesistöstä sekä päästy käyttämään äsken mainittua vesitykkiä. Paavo ja Leevi toteavat ykskantaan, että harrastuksessa on parasta kaikki yhdessä tekeminen.  

”On hienoa, kun pääsee toimimaan tutun tiimin kanssa, ja tietää kaiken toimivan kuin rasvattu. Myös kouluttajat ovat olleet hyvin päteviä, ja oppia on saatu.” 

Kokemusta palokuntatoiminnasta nuorilla miehillä on jo yli kahdeksan vuoden verran. Odotus päästä hälytehtäviin mukaan on kova: 

”Kyllä sitä kovasti odottaa, että pääsee kurssin päätyttyä siirtämään opitun käytäntöön, ja osallistumaan esimerkiksi sammutustehtäviin ja tieliikenneonnettomuuksien selvittämiseen” 

Paavo ja Leevi ovat luottavaisia, että perjantaina pidettävät loppukokeet läpäistään ongelmitta. ”On näitä asioita sen verran jo kerrattu”, Paavo toteaa hymyillen.  

Viiden päivän mittainen kurssi on tulosta monen eri toimijan yhteistyöstä 

Entä mitä tällainen monen päivän rupeama kustantaa, kun harjoituksia varten on hankittava laitteistoa ja kouluttajat, ja jotain pitäisi välissä syödäkin. Tähän meille vastaan SPEK ry:n koordinaattori Heli Kari

”Palokuntaharrastus on tosi edullista: monissa osastoissa harrastaminen on ilmaista, ja usein leireistä veloitetaan pieni oma vastuu. Kaikki viikon aikana panoksensa antaneet aikuiset, niin kouluttajat kuin muut järjestäjät ovat olleet vapaaehtoisia ja tehneet tehtävänsä rakkaudesta lajiin. Maittavista ruokailusta ja muusta huollosta ovat vastanneet palokuntanaiset. Tarvittava kalusto meillä on lainassa paikalliselta pelastuslaitokselta ja vapaaehtoisilta palokunnilta. Palokuntaharrastus ei olisi mahdollista ilman tälle omistautuneita ihmisiä,” Kari kertoo.  

Palokuntaharrastus sopii kaikille yli 10-vuotiaille, mutta onpa kurssilla voinut törmätä pienemmästäkin väestä koostuvaan osastoon. Kurssin aikana on toiminut perheen pienimmille tarkoitettu Minitiimi, jossa järjestetään ohjelmaa toimihenkilöiden lapsille. Näin mahdollistetaan esim. kouluttajien osallistuminen kurssin koulutukseen ja koko perheelle erilainen kesälomaviikko.  

Järvi-Suomen Energia on iloinen saadessaan olla mukana tukemassa palokuntanuorten toimintaa. Valitsemme tuettavaksi sellaisia toimijoita, jotka edistävät yrityksemme arvoja sekä tavoitteita. Erityisen tärkeänä pidämme alueellisen kriisivalmiuden ylläpitämistä, sillä sähköverkkoyhtiönä meillä on merkittävä vastuu sähkön saatavuuden varmistamisessa.