Monimuotoinen luonto omalla pihalla: 6 vinkkiä luonnon tukemiseen
Luonnon monimuotoisuuden tukemiseen voi osallistua niin yksilö kuin yritys. Jokainen voi omilla toimillaan, pienilläkin, vaikuttaa suureen kokonaisuuteen. Haastattelimme tätä artikkelia varten biologi Leena Luotoa, joka on kirjoittanut useita puutarhoja ja erityisesti eliöitä käsitteleviä kirjoja. Tule mukaan tukemaan luonnon monimuotoisuutta!
Tiedätkö, mitä luonnon monimuotoisuus tarkoittaa?
Monimuotoisuus on kuin vastustuskyky, joka auttaa luontoa sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja tauteihin. Rikas luonto kestää vastoinkäymisiä ja pysyy vakaampana.
“Hirveän moni ei tiedä mitä luonnon monimuotoisuus on. Se koostuu kolmesta eri osa-alueesta; kasvi- ja eliölajien lukumäärästä sekä biotooppien eli elinympäristöjen monimuotoisuudesta. Yhdessä nämä kolme muodostavat alueelle monimuotoisen luonnon“, Luoto kertoo. Näistä tuntemattomin on biotooppi, eli elinympäristö, jossa keskeiset ympäristötekijät ovat samankaltaisia. Erilaisia biotooppeja Suomessa taas on useita, luonnonsuojelulain mukaan 69.
Näistä osa-alueista mikään ei ole toista tärkeämpi, vaan kaikki vaikuttavat kaikkeen. “Näiden kolmen elementin pitää olla mukana kaikissa töissä, joissa halutaan edistää luonnon monimuotoisuutta. Oli kyseessä sitten oman pihan puutarhatyöt tai vaikka sähköverkkoyhtiön tekemät maatyöt.”
Monimuotoinen luonto on tärkeä meille kaikille
Luonnon ekosysteemit ovat herkkä kokonaisuus, jossa jokaisella lajilla, jopa pienimmillä maaperän eliöillä, on oma roolinsa. Luoto vertaa luonnon monimuotoisuutta korttitaloon – jos yhden osan poistaa, se vaikuttaa kaikkeen:
“Tietyn elinympäristön tai eliön häviäminen voi aiheuttaa laajoja ja arvaamattomia vaikutuksia. Jos esimerkiksi meriekosysteemissä jokin tietty kalalaji kalastetaan kokonaan pois, se vaikuttaa koko ravintoketjuun. Samoin maaperässä jonkin eliölajin poistuminen voi vaikuttaa tärkeiden kasvien elinvoimaisuuteen.”
Ihminen muokkaa maata jatkuvasti, mutta ei usein pysty arvioimaan tekojensa vaikutusta johonkin ekosysteemiin. Häviävät pölyttäjät ovat tästä usein esiin nostettu esimerkki – jos viljelykasveja ei pölytetä, meillä ei myöskään ole satoa. Pienetkin muutokset voivat luoda häiriön, joka voi vaikuttaa koko yhteiskuntaan arvaamattomalla tavalla.
Kuusi vinkkiä luonnon monimuotoisuuden tukemiseen – nämä voi tehdä jokainen!
Luonnon monimuotoisuus on vähenemässä, joten sen tukeminen on tärkeämpää kuin koskaan. Vähenemiseen vaikuttavat laajasti muun muassa erilaiset ihmisten suorittamat maanmuokkaustyöt, asutuksen leviäminen ja ilmastonmuutos. Vaikka tekoja tarvitaan isoilta toimijoilta, myös jokainen meistä pystyy vaikuttamaan luonnon elinvoimaan.
Suomen pinta-alasta yli 20 000 hehtaaria koostuu yksityispihoista ja puutarhoista. Vaikka alue on pirstaloitunut ympäri maata, sillä on suuri merkitys kokonaisuuteen. Luoto korostaa jokaisen omia toimia – niitä ei kannata vähätellä:
“Jokainen yksittäisen pihan tai puutarhan omistaja on yksi tärkeä linkki tässä 20 000 hehtaarin alueessa. Kaikki voivat tehdä jotain ja nähdä luonnon arvokkuuden. Jokaisen toimilla on väliä!”
1 Tutustu ja tunnista!
Helpoin tapa lähteä tukemaan luonnon monimuotoisuutta on tutustua siihen. Suomalaisten lajituntemus voisi olla paremmalla tasolla. “Tavallisella pihalla voi olla selkärangattomia hyönteisiä jopa 2000–3000 lajia. Näistä olisi hyvä opetella tunnistamaan ainakin ne oleellisimmat. Useimmat meistä esimerkiksi tuntevat leppäkertut, mutta entä leppäkertun toukat?”, Luoto huomauttaa.
Kesäpuuhaa! “Oman pihan eliöitä on helppo tutkia. Avaa sateenvarjo pensaan alle, ravista oksia ja katso mitä otuksia varjoon putoaa. Ötököitä ei tarvitse osata tunnistaa lajilleen, kunhan erottaa kärpäsen koppakuoriaisesta ja niin lajituntemus lisääntyy.”
2 Tue pörriäisiä ja ötököitä
Hyönteisiä on elintavoiltaan hyvin erilaisia, ja erilaiset lajit tarvitsevat monenlaisia elinympäristöjä. Erilaisille ötököille on myös omassa pihassa tai puutarhassa hyvä antaa tilaa. Luo pihalle esimerkiksi hyönteishotelli, kuiva hiekkainen alue tai muu sopiva elintila.
Kasvit ovat oleellinen osa ötököiden elämää. Pihan kasvien avulla voit vaikuttaa siihen, mitkä hyönteislajit puutarhassasi viihtyvät. Kukissa vierailevat pörriäiset varmistavat marja- ja hedelmäsadot, mutta aivan yhtä tärkeitä ovat esimerkiksi kovakuoriaiset, perhoset ja muurahaiset. Maaperässä elävät ötökät mielletään usein haitallisiksi, mutta ne ovat oleellisia kasvien hyvinvoinnille. Vältä ötököiden karkoitukseen käytettyjä myrkkyjä pihallasi, sillä ne eivät valikoi, vaan tuhoavat niin hyödylliset kuin haitalliset lajit.
3 Hoida luonnonmukaisesti
Luonnonmukaisesti hoidetulla pihalla kaikki toimet tehdään luontoa kuunnellen. Sitä ei sovi sekoittaa luonnontilaiseen, jossa piha jätetään kehittymään itsekseen luonnon mukaan. Luonnontilaisia kohtia pihalle voi luoda esimerkiksi hoitamattomien alueiden avulla.
Pihaa luonnonmukaisesti hoitaessa ei kannata turhaan käyttää esimerkiksi kasvien torjunta-aineita, jotka tappavat rikkaruohojen ohella ympäriltään myös kaiken muun. Rikkakasvien hävittämisessä kannattaa aina ensin turvautua kitkemiseen.
4 Rakenna linnunpönttö ja anna linnuille pesimärauha
Helppo ja konkreettinen tapa tukea luonnon monimuotoisuutta omalla pihalla on tarjota alueen linnuille rauhallinen pesimäympäristö linnunpönttöjen avulla. Linnut ovat tärkeä osa ekosysteemiä ja ne auttavat puutarhaasi muun muassa hyönteisten torjunnassa ja siementen levittämisessä. Anna pesimärauha myös vesistöillä ja metsässä eläville linnuille.
5 Huomioi luonto myös mökillä
Myös mökkiläiset ovat osa samaa isoa pihojen ja puutarhojen kokonaisuutta. Varsinkin vesistöjen vieressä sijaitsevilla mökeillä on hyvä huomioida, ettei luontoon laiteta mitään mikä sinne ei kuulu. Esimerkiksi pesuvesiä ei kuulu kaataa vesistöön, vaan viemäröinnin puuttuessa tarpeeksi kauas maahan. “Vesistöjen tilanne vaikuttaa hyvin laajalle. Niiden kunnolla on iso merkitys koko alueeseen, joten on tärkeää kohdella vesialuetta hyvin. Vaikka mökillä ei viettäisikään kuin pari kuukautta vuodesta, on merkitys alueelle silti suuri”, Luoto kertoo.
6 Ota rennommin – anna luonnon hoitaa
Oman pihan ja puutarhan hoidon kannalta kannattaa ottaa myös vähän rennommin. Asiat etenevät luonnossa aina itsestään, joten ihmisen ei tarvitse puuttua kaikkeen. “Ei kannata panikoida, jos pari lehteä kasvista on syöty, siitä vasta pitäisi huolestua, jos pihalla ei olisi lainkaan merkkejä eliöistä!”
Toimitusvarmaa sähköä ja luonnon monimuotoisuuden tukemista
Luonnon monimuotoisuuteen pitää kiinnittää huomiota myös silloin, kun suoritetaan erilaisia maatöitä. Aina kun maata muutetaan esimerkiksi kaatamalla alueelta puita, jotain uutta syntyy tilalle. Näitä uusia alueita on syytä tutkia – millainen alue esimerkiksi ilmajohtojen alle muodostuu?
“Toinen tärkeä seikka on esimerkiksi maakapeelin kaivuussa käytetty maa-aines. Tuodaanko paikalle uutta maa-ainesta ja minkälaista? Sopimattoman maa-aineksen siirtäminen toiseen paikkaan voi vaikuttaa esimerkiksi vieraslajien, kuten lupiinien leviämiseen”, Luoto kertoo.
Järvi-Suomen Energia voi sähköverkkoyhtiönä vaikuttaa kaikkiin luonnon monimuotoisuuden osa-alueisiin; kasvi- ja eliölajeihin sekä elinympäristöihin. Huomioimme ympäristötekijät aina mahdollisimman hyvin jo rakennettavan verkon esisuunnitteluvaiheessa. Reittivalinnoissa pyritään välttämään ympäristöllisesti kriittiset kohteet ja rakentamisen jälkeen jokainen kaivuumetri ennallistetaan ja suoritetaan jälkityöt. Huomioimme myös muun muassa vesikaapelin rakentamisajankohdassa lintujen pesimisajat.
Kesäkisa! Vastaa ja voita linnunpönttö
Luonnon monimuotoisuutta on helppo tukea pienelläkin pihalla. Lisää esimerkiksi ruukkuistutuksia, perennoja, pensaita ja muuta kasvillisuutta ison nurmikkoalueen tilalle. Omia tekoja ei kannata vähätellä, jokainen meistä voi tehdä vaikutuksen!
Haluamme kannustaa ihmisiä luonnon huomioimiseen varsinkin näin kesäaikaan. Käy osallistumassa Järvi-Suomen Energian kesäkisaan somekanavissamme ja voit voittaa Kolo Designin linnunpöntön! Vastaa luontoaiheisiin kysymyksiin pitkin kesää jakamissamme kampanjajulkaisuissa tai jaa meille kuvin tai sanoin miten sinä tuet luonnon monimuotoisuutta. Muista tägätä meidät @jarvisuomenenergia #järvisuomenenergia omassa profiilissasi jakamaan vinkkiin. Meta ei ole osallisena kilpailussa. Kilpailuaika on 24.6.–31.7. Palkintoja arvotaan yhteensä 4 kappaletta.
Vinkit kesälukemiseen! Lähde ötökkäretkelle omaan pihaan Leena Luodon Puutarhurin ötökkäoppaan (2024) avulla. Tutustu myös Luodon Ötökät lähiluonnossa (2021) teokseen.