Mikä on datahub?

Suomessa otettiin käyttöön helmikuussa 2022 sähkön vähittäismarkkinoiden keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä, datahub. Järjestelmään kuuluvat Suomen kaikki noin 80 sähkönsiirrosta vastaavaa verkkoyhtiötä ja saman verran sähkönmyyjiä.

Ensimmäinen näkyvin muutos asiakkaillemme on käyttöpaikkanumeron muutos. Uuden, 18-numeroisen käyttöpaikkanumerosi näet datahubin käyttöönoton jälkeen laskussasi ja sähköisessä Helmi-asiointipalvelussamme. Häiriötiedotepalvelun tekstiviesteissä oleva käyttöpaikkanumero muuttuu myös uuden käytännön mukaisesti.

Datahubiin tallennetaan sähkömarkkinalain mukaisesti sähkönkäyttöpaikkaan liittyvää tietoa, kuten käyttöpaikan kulutustiedot ja asiakas- ja sopimustiedot. Asiakas hyötyy uudesta järjestelmästä parempana ja nopeampana asiakaspalveluna, kun tiedonvaihto eri osapuolten välillä helpottuu.  Jatkossa kaikki tiedonvaihto asiakkaiden sähkönmyyjänvaihtoihin ja muuttoihin liittyen kulkee myyjä- ja verkkoyhtiöiden välillä datahubin kautta. Lisäksi datahub mahdollistaa uusien palveluiden kehittämisen tulevaisuudessa.

Tietojen oikeellisuus ja vahva tietoturva ovat tärkeässä roolissa datahubissa. Kun tiedot ovat yhdessä paikassa, niiden jäljitettävyys helpottuu. Virheiden määrä vähenee, koska datahub edellyttää tietojen olevan järjestelmässä oikein.

Datahubia hallinnoi Fingrid Datahub Oy, joka on Fingridin tytäryhtiö.

Fingridin video datahubista

Omat järjestelmään tallennetut tiedot tarkastettavissa

Näet datahubiin tallennetut tiedot sähköisessä Helmi-asiointipalvelussamme. Lisäksi tiedot tulevat olemaan järjestelmän käyttöönoton jälkeen maaliskuussa tarkastettavissa datahubin oman asiakaspalveluportaalin kautta. Palvelusta pääset näkemään omien henkilötietojesi lisäksi myös sähkönkäyttöpaikkaan liittyvät asiakastietosi. Palveluun kirjautumisessa käytetään suomi.fi -palvelun tarjoamaa luotettavaa kirjautumista. Palvelun kautta voit myös valtuuttaa kolmannen osapuolen toimimaan puolestasi datahubissa.

Lue lisää Fingridin sivuilta