Yövedellä Ristiinassa on tilapäinen sähkökaapeli jään päällä Haapasen ja Toivosaaren välillä – Ajoneuvoilla jäällä liikkuvia kehotetaan varomaan kaapelin yli ajamista

Kaapeli merkitään varoituskepein keskiviikon aikana.

Ristiinan Yövedellä on vikaantunut järvessä kulkeva sähkökaapeli Haapasen ja Toivosaaren välillä. Sähkönjakelu saareen on korjattu niemen ja saaren välille jäälle rakennetulla kaapelilla. Kaapelia on jään päällä kaikkiaan noin kilometrin mittainen pätkä. Ajoneuvoilla, kuten moottorikelkalla jäällä liikkuvia kehotetaan välttämään kaapelin yli ajamista, jotta se ei pääse vaurioitumaan.

Kaapelia ei saada talvisaikaan jään alle, vaan korvaava kaapeli on jään pinnalla vesien sulamiseen saakka. Keskiviikon aikana jäällä oleva kaapeli merkitään huomiokepein, joiden kärkeen on kiinnitetty ilmavirrassa liikkuvaa nauhaa.

Tietoa Yövedellä olevan sähkökaapelin vaurioitumisen syystä ei ole: vian laatu pyritään selvittämään keväämmällä jäiden sulettua. 

Vesistökaapeli paljastui vian lähteeksi

Toivosaareen kulkevasta kaapeliyhteydestä saa siellä ja lähisaarissa sähkönsä noin 20 vapaa-ajanasuntoa. Katkos heidän sähkönjakelussaan alkoi maanantaina. Alueella havaittiin jo torstaina tilapäisiä häiriöitä sähkönjakelussa. Sähköt saatiin palautettua alueelle, mutta vian aiheuttaja ei silloin selvinnyt etsinnöistä huolimatta.

Aluksi aiheuttajaksi epäiltiin sähkölinjaan koskettavaa puuta, ja muutama sellainen löytyikin lähistöltä. Tiistaina katkojen aiheuttajaksi varmistui saareen kulkeva vesistökaapeli, sähkönkulun saareen katkettua kokonaan.