Myräkkä ohi – kopterisahauksia jatketaan loppuviikko johtoihin nojaavien puiden poistamiseksi. Päivitetty 13.1. klo 16.20

Järvi-Suomen alueelle alkuviikoksi ennustetut lumisateet kasvattavat ennestään puuston raskasta lumikuormaa. Lisäksi on odotettavissa tuulia, jotka tulevat aiheuttamaan vikoja sähköverkkoon. Järvi-Suomen Energia korottaa varautumistasonsa keltaiselle, lisäten korjaajien varallaoloa.


Tuulta ja lumisadetta tiedossa – Järvi-Suomen Energia korottaa varautumistasoa.

Viimeisen viikon aikana ulkona vierailleet ovat saattaneet huomata alati kasvavat lumikinokset. Lumimassat ovat tarranneet tiukasti kiinni myös puustoon, ja puita voi tavata uhkaavasti notkollaan valmiina kaatumaan lumen painosta. Asentajiamme lumimassat ovat työllistäneet eilisestä saakka, kun alueellamme puhaltaneet tuulet kaatoivat puita linjoille.

Lumisateen ja tuulisen sään on ennustettu jatkuvan alkuviikon, joten sähkökatkoja on odotettavissa lumen kasaantuessa puihin ja tuulten niitä heilutellessa. Järvi-Suomen Energia kumppaneineen nostaa valmiustasoaan keltaiselle: asentajien ja valvomohenkilökunnan varallaoloa lisätään ja helikoptereita varataan käytettäväksi lentotarkistukseen ja kopterisahaukseen. Pyrkimyksenä korjata ilmaantuvat viat mahdollisimman sutjakkaasti.

Päivitys 11.1.2021 klo 13.00 : Sankin lumipyry ei yllä Järvi-Suomeen – seuraamme tilannetta ja valmius pidetään yllä

Viimeisimmän säätiedon mukaan pahimmat lumikertymät eivät yllä tänne Järvi-Suomeen asti, vaan jäävät Lounais-Suomeen. Tänne luvataan noin 15m/s tuulta ja pakkaslunta. Ennestään puissa olevat jäätyneet lumikertymät yhdistettynä kovaan tuuleen tulevat kyllä teettämään vikoja, mutta toistaiseksi tilanne ei näytä kovin pahalta Järvi-Suomen osalta. Sähköttömiä on tällä hetkellä noin 500 taloutta, ja asentajat ovat tälläkin hetkellä uurastamassa tuon luvun laskemiseksi. Säärintaman muutoksia seurataan tarkkaan ja valmiutta pidetään yllä.

Päivitys 12.1.2021 klo 10.50 : Tuulinen sää jatkuu – vikojen määrä pysynyt maltillisena

Yön aikana tuuli teki yksittäisiä vikoja verkkoalueella, ja nyt aamulla tuulen yltyessä niitä on tullut hieman tiheämmin. Yleistilanne on kuitenkin rauhallinen, tällä hetkellä käynnissä olevia keskijänniteverkon vikoja on 9 kpl ja niiden piirissä on noin 400 asiakasta. Hetkellisesti sähköttömien määrä käväisi yöllä viiden aikaan vajaassa 4500 taloudessa, mutta ripeän vianrajauksen myötä sähköt palautettiin nopeasti.

Puuskaennusteissa on eroja eri mallien välillä tämän päivän tilanteesta, mutta pahimman mallin mukaan tuuli yltyy vielä klo 13-14 paikkeille saakka. Rajuimmassa mallissa Joutsan ja Suur-Saimaan alueille on ennustettu iltapäivälle 17-21m/s puuskia, muissa malleissa koko päivä pysytään 14-17m/s lukemissa. Tällä hetkellä alueen korkeimmat puuskalukemat ovat noin 12 m/s, joten joka tapauksessa vikamäärän odotetaan lisääntyvän ainakin jonkin verran. Lumisateen ei odoteta aiheuttavan Järvi-Suomen alueella sähkönjakelun ongelmia, mutta ajokeliä se voi huonontaa ja hidastaa näin asentajien liikkumista. Korjaustöitä jatketaan koko ajan, ja vikojen määrä on saatu pidettyä maltillisena. Olemme kiitollisia auki pidetyistä tieväylistä, ne helpottavat asentajiemme kulkemista ja vikojen korjausta.

Päivitys 12.1.2021 klo 16.40 : Tuuli heikkenee, mutta uusia vikoja voi ilmetä – häiriöitä paikannetaan aamulla helikopterein

Päivä on edennyt verrattain rauhallisesti, uusia vikoja on tullut tasaiseen tahtiin, mutta ne on saatu miehitettyä ja korjattua nopeasti. Sähköttömien asiakkaiden määrä onkin pysynyt pääsääntöisesti alle 2000 asiakkaassa muutamia piikkejä lukuun ottamatta. Tällä hetkellä sähköttömänä on noin 250 asiakasta. Monilla alueilla johtokaduille aiemmin sataneen lumen painosta painuneet puut ovat tuulessa heiluessaan aiheuttaneet useita toistuvia jälleenkytkentöjä ja aiheuttaneet näin sähköjen räpsymistä.

Yksi laajempi keskeytys aiheutui Visulahti – Ristiina välisen suurjännitejohdon aikajälleenkytkennästä, jonka vuoksi myös Anttolan ja Ristiinan taajamat kokivat noin minuutin mittaisen keskeytyksen klo 12:35. Vika hävisi jälleenkytkentään, mutta todennäköiset vikapaikat ovat selvillä ja ne käydään tarkastamassa.

Tuuli alkaa ennusteiden mukaan jo pikkuhiljaa heikkenemään ja samalla sadealue saavuttaa alueemme lounaisreunan. Koska tuuli kuitenkin puhaltaa koko yön, on yksittäisiä vikoja odotettavissa myös illan ja yön aikana. Asentajavahvuutta sekä tukitoimintoja onkin vahvistettu tarpeen mukaan eri osissa aluetta. Verkon tarkastus aloitetaan huomenna aamulla sään salliessa kahden helikopterin voimin. Tuuli ei ole jaksanut irrotella puihin jäätyneitä lumia ainakaan havupuista eikä sääennuste ei lupaa tilannetta helpottavia plussakelejä, vaan kiristyvää pakkasta. Riskipaikat sekä jälleenkytkentöjen aiheuttajat pyritään löytämään helikopterien avustuksella, jotta ne saadaan poistettua.

Päivitys 13.1.2021 klo 16.20 : Myräkkä ohi – kopterisahauksia jatketaan loppuviikko johtoihin nojaavien puiden poistamiseksi

Suurimmat tuulenpuuskat ovat laantuneet ja samoin myös lumen tulo on hellittänyt. Tuulten laantuminen on vähentänyt jälleenkytkentöjä ja verkosto on rauhoittumaan päin. Viat ovat olleet pitkälti lumikuorman ja räippäpuiden lankoihin osumista aiheutuneita johtimien katkeamisia. Vanha lumikuorma on edelleen sitkeästi puissa ja uusi satava lumi ja tuuli voi pahentaa tilannetta. Päivän valjetessa pääsimme aloittamaan linjojen tarkastukset helikopterilla ja aamupäivällä saimme myös toisen kopterin alueelle. Lentotarkastuksia ja sahauksia tehtiin pimeän tuloon saakka, ja niitä jatketaan sään salliessa loppuviikon ajan. Tavoitteena on poistaa räpsymistä aiheuttavat puut linjoilta.

Vinkkejä lumipyryyn varautumiseen Ilmatieteen laitoksen sivuilla:

Vinkkejä lumipyryn varalle