Taidetta Savonlinnan katukuvaan – Teipatut jakokaapit ja maalatut puistomuuntajat kääntävät katseita

Jokainen meistä on kiinnittänyt huomiota outoihin kaappeihin kaupunkien jalkakäytävillä ja puistoissa. Jakokaappeja käyttävät kaupunki ja monet yritykset erilaisiin tarkoituksiin. Silmämme ovat jo niin tottuneet noiden mitäänsanomattomien laatikoiden pönötykseen ettemme enää edes tiedosta niiden olemassaoloa. Mitä jos lisäisimme näihin ylikatsottuihin kaappeihin jotakin, joka kiinnittäisi huomiomme?

Puhtaanapito tavoitteena

Järvi-Suomen Energia on yksi tahoista, joka käyttää kyseisiä jakokaappeja. Ongelmaksi nousi niiden vuosittainen puhtaanapito, jota halusimme kustannussyistä vähentää. Huolto- ja kunnossapidon tarpeesta lähtikin idea, että voisimme teipata jakokaapit suojataksemme niitä ja samalla parantaaksemme kaupungin katukuvaa. Idea kehittyi lopulta vanhojen valokuvien hyödyntämiseen jakokaappien maisemoinnissa. Useassa kaapissa kuva esittää samaa paikkaa, missä kaappi nykyisin sijaitsee. Kaapit ovatkin eräänlainen hyppy menneisyyteen.

Yhteistyötä paremman katukuvan puolesta

Jakokaappien teippauksia on tehty yhteistyössä BLC Telecomin ja Savonlinnan kaupungin kanssa. Kuvat ja niiden värimaailma on hyväksytetty Savonlinnan kaupungin rakennusvalvonnalla. Iso kiitos kuuluu Savonlinnan maakuntamuseolle vanhojen valokuvien etsimisestä ja toimittamisesta. Viimeisimmät teippaukset ovat Starafix:n kädenjälkeä. Yhteistyö kaikkien osapuolien kanssa on ollut erittäin onnistunutta.

Taiteilijan elävöittämät suuret puistomuuntamot

Järvi-Suomen Energia uusii kaksi suurempaa puistomuuntamoa saneeraustyön yhteydessä Olavinlinnan ja torin väliin. Lähdettyään tielle, missä halu panostaa katukuvaan ja viihtyvyyteen on suuri, suuret puistomuuntajat saivat ylleen taiteilija Salla Ikosen uniikit luomukset. Salla on kerännyt kansainvälistä huomiota seinämaalauksillaan ja on maalannut yli 100 seinämaalausta useisiin eri maihin. Hän päätyi maalaamaan Järvi-Suomen Energian puistomuuntajat ensin maalattuaan Oulussa Finnkumun muuntamoihin.

“Teoksia inspiroivat Saimaan luonto ja Olavinlinna. Teosten teemat ja ulkoasu mietittiin yhdessä tilaajan kanssa. Teokset on toteutettu spraymaalilla ja kynäruiskulla. Oli mielenkiintoista ja palkitsevaa päästä toteuttamaan nämä tilaustyöt!” Salla kommentoi.

“Puistotie Olavinlinnan ja torin välissä on alueena sellainen, jossa halusimme edistää kaupunkikuvaa panostamalla normaalia enemmän puistomuuntamoiden ulkonäköön”, kertoo Järvi-Suomen Energia Oy:n suunnittelun projektipäällikkö Ari Kuosmanen.

Kuvat: Markku Tissarinen, Mediatuotanto Laajakantti Ky