Onko kaadettava puu lähellä sähköjohtoa?

Puun kaatuminen sähkölinjalle on aina vaaran paikka. Tiedätkö miten kannattaa toimia, kun haluat kaataa sähkölinjan lähellä kasvavan puun? Entä silloin, jos huomaat että puu on jo kaatunut sähkölinjalle? Tärkeintä on antaa ammattilaisten hoitaa puun kaataminen tai poistaminen linjalta. Lue tästä täsmälliset toimintaohjeet!

Sähkölinjan lähellä kasvavien puiden kaataminen on vaarallista ja siksi se kuuluu aina osaavalle tekijälle. Ota hyvissä ajoin yhteyttä puunkaatoneuvontaamme. Opastuksen lisäksi tulemme tarvittaessa maksutta valvomaan ja varmistamaan linjan vierellä kasvavien puiden turvallisen kaatamisen. Jos huomaat että puu on jo kaatunut tai kaatumaisillaan linjalle, puunkaatoneuvonnasta ei enää ole hyötyä – ota silloin suoraan yhteyttä vikapalveluun.   

Puunkaatoneuvonta opastaa ja varmistaa turvallisen kaadon  

Sähkölinjan läheisyydessä olevan puun kaataminen voi olla tarpeen monesta syystä. Rakennusten lähellä puu voi esimerkiksi peittää näkymän tai sijaita paikalla joka estää tai haittaa rakennus- ja korjaustöitä. Linjan lähellä oleva huonokuntoinen puu on ongelma myös kauempana: se voi kaatua tai taipua linjalle tuulessa tai lumen painamana.   

Sähkölinjan lähellä kasvavan puun kaataminen on ammattitaitoisen metsurin tehtävä. Puunkaatoneuvonnasta saat hänelle maksutta paikalle tulevan avustajan ja välineet. Yhteistyössä ongelmallinen puu saadaan kaadettua turvallisesti ilman sähköiskuvaara, tai suunnittelematonta sähkökatkoa. 

Soita puunkaatoneuvontaan hyvissä ajoin   

Ota puunkaatoneuvontaan yhteyttä puhelimitse vähintään viikkoa ennen linjan lähellä olevan ongelmapuun suunniteltua kaatopäivää. Arvioimme puhelimessa kaatoavun tarpeen ja neuvomme tarvittaessa metsurin ja lupien hankinnassa. Palvelun tilaajan tulee olla maa-alueen omistaja, tai toimia hänen edustajanaan. Naapurin tontille palvelua ei voi tilata. 

Puunkaatoneuvonta palvelee sinua normaalin työajan puitteissa. Soita arkisin klo 8–16 numeroon 0800 90444.  

Kun kaatoa valmistellaan maastossa, tulemme apuvälineiden kanssa avustamaan metsuria. Varmistamme yhdessä metsurin kanssa, että puu kaatuu turvalliseen suuntaan. Toisinaan työturvallisuuden takaamiseksi linjasta on tarpeen katkaista sähkönkulku, tai ottaa johdin maahan pylväästä. Puunkaatoavustaja ei osallistu varsinaiseen sahaustyöhön. Kun puu on turvallisesti kaadettu, maanomistajana huolehdit itse puun jatkokäsittelystä ja hyödyntämisestä.  

Puunkaatoneuvonta toimii näin:  

  1. Soita numeroon 0800 90444. Saat asiantuntijan arvion kaatoavustajan tarpeesta sekä muita toimintaohjeita. Palvelun tilaajan tulisi olla maa-alueen omistaja, tai toimia hänen edustajanaan. Naapurin tontille palvelua ei voi tilata. 
  1. Sovi kaatoaika suoraan metsurin ja kaatoavustajan kanssa.   
  1. Kaatoavustaja asettaa tarvittavat apuvälineet paikoilleen ohjaamaan puun kaatumissuuntaa. Joissain tapauksissa työturvallisuuden takaamiseksi katkaistaan linjasta sähkön kulkeminen. 
  1. Metsuri kaataa puun turvallisesti kaatoavustajan tukitoimia hyödyntäen.  
  1. Kaadetun puun katkominen, poisvienti ja hyödyntäminen kuuluvat maanomistajalle. 

Kun puu on kaatumassa tai kaatunut sähkölinjalle, vikapalvelu auttaa  

Ilmoita aina vikapalveluun, jos näet sähkölinjalle kaatumassa olevan tai jo kaatuneen puun. Älä mene lähelle äläkä yritä itse poistaa sitä. Kyseessä on vaaratilanne jonka hoitaminen kuuluu aina verkkoyhtiölle, eli meille.  

Linjalle kaatuneen tai kaatumaisillaan olevan puun poisto on sinulle maksutonta. Kun teet vikailmoituksen, mahdollisimman tarkka tieto puun sijainnista auttaa meitä toimimaan nopeammin.  

Tee kaatuneesta tai kaatuvasta puusta vikailmoitus soittamalla numeroon 0800 90440 tai anna meille tieto nettisivuilla olevalla vikailmoituslomakkeella.