Netotus saapuu pian Järvi-Suomen Energian verkkoon

Vuodenvaihteessa voimaan tullut lakimuutos mahdollisti vihdoin tuntinetotuksen sähkön pientuottajille. Netotus otetaan käyttöön Järvi-Suomen Energian verkkoalueella järjestelmämuutosten valmistuttua. Netotukseen siirtyminen ei vaadi asiakkailtamme toimenpiteitä.

Kuten moni jo tietää, pientuotantoa pitkään varjostaneeseen mittaustapaan saatiin vihdoin muutos lain muuttuessa vuodenvaihteessa 2021. Muutos antaa jakeluverkkoyhtiöille mahdollisuuden alkaa käyttää netotusta omalla verkkoalueellaan. Viimeistään netotus tulee käyttöön kaikille suomalaisille 1.1.2023, mutta verkkoyhtiöt voivat halutessaan ottaa netotuksen käyttöön ennen määräaikaa. Meidän verkkoalueellamme netotus saadaan pian käyttöön, kun sen edellyttämät tietojärjestelmämuutokset on saatu valmiiksi ja testattu. 

Tietotietojärjestelmämme sai viime viikolla päivityksen, jolla netotus saadaan toteutettua. Seuraavaksi vuorossa ovat käytännön testit. Tulevina viikkoina netotusta kokeillaan sopivilla käyttöpaikoilla, ja tarkistetaan että järjestelmä toimii niin kuin pitääkin. Kun olemme varmistaneet netotukset laskettavan oikein, siirrämme verkkoomme kytketyt enintään 100 kVA pientuotannot netotuksen piiriin automaattisesti. Pientuottajien ei tämän suhteen tarvitse tehdä mitään. Pidämme teidät ajan tasalla, ja ilmoittelemme uudistuksen etenemisestä. 

Seuraavaksi pureudutaan energiayhteisöjen mahdollistamiseen 

Lakimuutoksessa avattiin myös mahdollisuus energiayhteisöjen perustamiselle. Asunto-osakeyhtiöiden ei ole tähän asti kannattanut investoida aurinkosähköön, koska niiden olisi pitänyt maksaa verot ja siirtomaksut itse tuottamansa sähkön siirrosta asukkaiden käyttöön – aivan samaan tapaan kuin ulkopuoliselta energiayhtiöltä ostetusta sähköstä. Pykäläkummajainen poistui vuoden vaihteessa, kun Suomi saattoi voimaan EU:n sähkömarkkinauudistukseen liittyvät säädökset. Otamme netotuksen valmistuttua työn alle kiinteistön sisäisten energiayhteisöjen mahdollistamisen jakeluverkossamme.