Milloin sähköverkon rakentamisen jälkityöt tehdään?

Onko alueellasi rakennettu sähköverkkoa? Ihmetteletkö miksi valmistuneen maakaapeloinnin jälkeen toimettomat pylväät seisovat vielä pystyssä, vaikka lumi on jo maassa? Tai miksi lumen alta paljastuu viimevuotisten sähköverkon rakennustöiden jälkiä? Kaikki sähköverkon rakentamisen työvaiheet tehdään niille otollisempaan aikaan – myös rakentamisen jälkityöt.

Sähköverkon rakentamisen työvaiheet vaihtelevat vuodenajan mukaan

Sähkön toimitusvarmuuteen tehdyt panostukset pitävät verkkoyhtiöt ja urakoitsijat kiireisinä vuoden ympäri. Sähköverkon rakentamisen kesäkausi käytetään aina tehokkaasti maakaapelin kaivamiseen. Talvella taas sähköverkon kaivuutöiden jäädessä aikaa vapautuu ilmajohdon rakentamiselle ja vanhan sähköverkon purkutöille.

Kaikille sähköverkon rakentamisen työvaiheille on otollisin aikansa. Tämän takia myös työmaa-alueen jälkityöt voivat siirtyä, vaikka rakennustyö olisi jo saatu tehtyä. Syksylle ajoittuvissa rakennustöissä työmaa-alueiden ennallistaminen eli jälkityöt voivatkin jäädä keväälle.

Miksi sähköverkon purkutyöt tehdään talvella?

Talvisaikaan sähköverkon urakoitsijoita työllistävät vanhojen sähkölinjojen purkutyöt. Purkutyöt sijoittuvat talveen sillä luminen ja routainen maa antaa maaperälle suojaa raskaalta kalustolta. Se helpottaa koneilla maastossa liikkumista ja vähentää maastovaurioita.

Sähköverkon puretut pylväät jäävät tien varteen odottamaan, että niiden hävittämisestä vastaava taho noutaa ne jätteenkäsittelylaitokselle. Maasta purettujen sähköpylväiden kaivannot täytetään talvella purkutöiden yhteydessä. Tarvittaessa piha-alueilla sähköverkon rakentamisen kaivuupaikkoja siistitään vielä keväällä.

Jälkityöt eli ennallistaminen –  siistimme jälkemme lumien sulettua

Työkoneilla mylläämistä seuraavat aina jälkityöt, eli ennallistamistoimet. Ennallistamisessa työmaan maaperä pyritään palauttamaan mahdollisimman lähelle alkuperäistä tilaa. Sähköverkon rakentamisen kaivuupaikat ennallistetaan keväällä maan kuivahdettua. Kun ennallistaminen aloitetaan vasta lumien sulettua työkoneet eivät aiheuta maahan uusia vaurioita. 

Ennallistamisessa maata tasoitetaan, kivikasat viedään pois ja käännetty nurmi mullitetaan sekä uudet siemenet kylvetään. Usein nämä työt ehditään tekemään heti sähköverkon rakentamisen valmistuttua. Syksyn rakennustöissä ennallistaminen voi kuitenkin jäädä keväälle. Ei siis kannata huolestua, vaikka lumien sulaessa sähköverkon rakentamisen jälkityöt ovat kesken. Urakoitsijamme kiertävät työmaa-alueen läpi kunhan maasto on kuivunut. Sähköverkoston rakentamisessa kaivetut alueet tarkistetaan ja ennallistetaan – silloin kun niiden aika on otollisin.

Tietoa maanomistajille: usein kysyttyä verkonrakentamisen jälkitöistä

  1. Tien varrella on ilmajohdon purkumateriaalia, pylväitä ja johtoa, onko se Järvi-Suomen Energian? Kuka siivoaa purkumateriaalin?

Järvi-Suomen alueella kaapeleita ja pylväitä käsittelevät meidän lisäksemme myös telecom-yhtiöt. Välillä meille ilmoitetaan myös muiden toimijoiden purkutavarasta. Silloinkin koetamme löytää niille omistajan, jotta jäte saadaan kerättyä pois. Kannustamme myös kumppaneitamme turvalliseen ja siistiin asennus- ja korjaustyöhön.

  1. Tiedotetaanko maanomistajia sähköverkon purkutöistä?

Kyllä. Urakoitsijamme suunnittelijat ovat yhteydessä maanomistajiin ja tekevät maankäyttösopimukset ennen uuden sähköverkon rakentamista. Samalla sovitaan purettavista linjoista ja kulkureiteistä, sekä selvitetään maa-alan vapautumista esimerkiksi puiden kasvatukseen.

  1. Maanomistajan pihavahingot: kaivinkone tasasi lumen alla talvehtineen marja-aronian kulkiessaan, korvataanko se?

Periaatteenamme on aina jättää työmaa-alue niin lähelle alkuperäistä tilaa kuin mahdollista. Purkutöissä aiheutuneet mahdolliset vahingot korvataan asiakkaalle.