Aatu-myrsky: pahin sitten 2010 vuoden Asta-myrskyn

Aurinkoisena kesäpäivänä alkanut keskiviikko 23.6. muuttui illan tullen pahimmaksi myrskyksi mitä Järvi-Suomen alueella on koettu sitten vuoden 2010 Asta-myrskyn. Aatu-myrskyksi nimetty voimakas rintama pyyhkäisi Suomen yli etelästä pohjoiseen, jättäen suurimmat tuhot jälkeensä itäiseen Suomeen sekä Koillismaalle.

Järvi-Suomen Energian alueella Aatu iski nopeasti ja kovaa. Luhangalla koettiin jopa 30 m/s yltäneitä puuskatuulia. Puuskarintama ylitti Järvi-Suomen nopealla tempolla, ja sähköt katkesivat noin kahdessa tunnissa 30 000:lta jakelualueen taloudelta klo 18 aikoihin. Järvi-Suomen Energia ei kuitenkaan ollut ainoa verkkoyhtiö, joka taisteli läpi juhannuksen palauttaakseen sähköt. Esimerkiksi Savon Voiman alueella oli 18 000 sähkötöntä keskiviikkoiltana klo 19 aikoihin. Korjaustyöt aloitettiin heti tuulten laannuttua noin sadan asentajan saapuessa työhön juhannusvalmistelujen keskeltä, osa lomalta. Sähköttömien talouksien määrä puolitettiin klo 23 mennessä rajaamalla sähkökatkot kaukokäytöllä vain niille sähkölinjoille, joilla vika oli. Asentajien lähtiessä pureutumaan maastossa Aatun tuhoihin, kävi ilmi vikapaikkoja olevan todella paljon.

Myrskyn tuhoama metsä ja sähkölinja

Seuraavaksi aamuksi sähköttömien määrä oli saatu pudotettua 8 000 talouteen. Vikojen korjausta oli jatkettu yön ylitse muutaman asentajaryhmän voimin, ja aamun sarastaessa korjaustöitä jatkettiin kaikkien saatavilla olevien korjaajien panoksella. Myös kaksi helikopteria saatiin heti aamulla ilmaan. Toinen koptereista suuntasi pahimmaksi havaitulle vika-alueella Anttola–Tommola välille häiriöitä haravoimaan. Helikopterilla tehdyissä tarkastuksissa löydettiin 123 vikapaikkaa 20 kV johdoilla. Vikojen vakavuus vaihteli yhdestä riu’usta linjalla aina tukkipaksuisten mäntyjen satojen metrien matkalta murskaamaan sähkölinjaan. Vikojen korjaamista hidasti merkittävästi niiden esiintyvyys tasaisesti ympäri koko jakelualuetta. Siirtymiin ja vikojen etsintään kului paljon aikaa. Asiakkaidemme vikapaikkojen ilmoituksista oli suurta apua.

Valtaosa sähköttömistä talouksista sai sähköt takaisin torstain aikana. Lauantaina tuli uusia vikoja pienemmän ukkosrintaman aiheuttamana Joutsa–Kangasniemi–Haukivuori alueelle. Juhannusta juhlittiin muutamassa tuhannessa mökissä  ja taloudessa  ilman  sähköä. Sunnuntaina  kaikki  tiedossa olevat katkot oli korjattu. Korjaustyöt eivät päättyneet siihen, vaan seuraavien viikkojen ajan linjoilta poistettiin puita, jotka eivät olleet katkaisseet sähköjä.

Ilman jo tehtyjä investointeja arviolta noin 60 000 asiakasta olisi pahimmillaan ollut ilman sähköjä. Nyt selvittiin puolella tästä luvusta. Maakaapelointi ja ilmajohtojen siirtäminen teiden varsiin on vähentänyt ja tulee vähentämään myrskyistä aiheutuvia katkoja. 

Lukuja myrskystä

• Myrskyn kustannukset n. 3 milj. €
• Vakiokorvauksia n. 11 500 asiakkaalle
• Vikapuheluita 9 155 kpl
• Vikailmoituksia 4 161 kpl
• Viankorjaustehtäviä n. 1 400 kpl

Aatu vieraili huonoimpaan mahdolliseen aikaan

Myrskyn iskiessä juhannus oli jo aivan oven takana, ja moni kesäasukas oli ehtinyt saapua mökilleen ja varata ruokaa keskikesän juhlaa varten. Myrskyn viemät sähköt jättivät monet mökkiläiset pattitilanteeseen: odottaako sähköjen mahdollista palautumista vaiko palata kotiin. Kysymykseen sähköjen palaamisen aikataulusta on valitettavasti vaikea antaa pitävää vastausta: korjausten tilanne elää koko ajan. Viat pyritään aina korjaamaan siinä järjestyksessä, jossa mahdollisimman suuri määrä talouksia saa sähköt nopeinten. Sitä mukaa kun korjaustyöt etenevät, ilmenee ennestään tuntemattomia vakavia kohteita, jotka pitää korkealla prioriteetilla korjata. Lisäksi tuhojen laajuutta on vaikea ennustaa ennen kohteelle pääsyä, mikä tekee korjauksen keston arvioinnista vaikeaa. 

Katkennut puun runko

1 400 korjaustehtävää – noin 3 miljoonan euron kustannukset

Myrskyn voimakkuus yllätti kaikki. Aiempien ennusteiden perusteella Aatun olisi pitänyt olla lauhkeampi, eikä saapua lainkaan Järvi-Suomeen. Keskiviikkoiltapäivän aikana myrskyrintaman suunta kääntyi kuitenkin ennusteita nopeammin: Järvi-Suomen aluetta koskevan vaarallisen myrskyn varoituksen tullessa Aatu oli jo iskenyt. Aatu-myrskyyn liittyviä erillisiä korjaustehtäviä kertyi lopulta reilut 1 400 viiden päivän aikana. Verkon määrään suhteutettuna olisi sama, jos vikoja olisi ollut sähkölinjoissa 20 kilometrin välein.

– Nyt käynnissä olevat investoinnit runkoverkon maakaapelointiin tulevat vähentämään myrskyn vaikutuksia suuresti tulevaisuudessa. Runkoverkko on kuin sähköverkon suoniston pääsuoni, josta kulkee sähkö pienempiin suoniin. Jos pääsuonesta ei kulje sähköä, valtava määrä pienempiä suonia, eli taloihin kulkevat johdot, ovat myös sähköttä. Maakaapeloinnista lähellä taloja ei ole hyötyä, jos sähkö tulee pisimmän matkaa vioille altista reittiä, summaa Järvi-Suomen Energian toimitusjohtaja Arto Pajunen.

Hankaluuksia kokivat myös seudun asukkaat ja kesälomalaiset, jotka olivat ostaneet jääkaapit täyteen ruokaa juhannusta varten ja pisimmistä katkoista kärsineet joutuivat heittämään niitä pois. Korvauspyynnöt sähkökatkon aiheuttamasta ruokahävikistä tulee suunnata ensisijaisesti omalle vakuutusyhtiölle. 

Ikävästä yllätyksestä selviämisestä saamme kiittää erityisesti asentajiamme, verkonvalvomon operaattoreita ja asiakaspalvelijoita sekä heidän perheitään. He hylkäsivät juhannussuunnitelmansa ja lähtivät korjaamaan näitä massiivisia vahinkoja ja tukemaan myrskystä palautumista. Asentajat työskentelivät niin paljon kuin oli lain ja turvallisuuden puitteissa mahdollista koko juhannuksen yli. Myös muilta urakoitsijoilta saatiin apua tuhojen korjaamisessa, kiitos myös heille. 

Tarkista ensin oman asuinalueesi vika- ja työkeskeytykset häiriökartasta

Pyydämme malttia vikailmoituksissa koskien oman talouden sähköttömyyttä: jos häiriökartallamme näkyy lähiseudullasi punainen täplä vian merkkinä, on häiriö meillä jo tiedossa. Tieto selkeistä vikapaikoista, kuten puu linjalla, ovat arvokkaita. Vikojen sijainnin lisäksi myös laadun tietämisestä on suurta apua, jotta korjaukseen osataan suoraan varautua sopivalla kalustolla ja varaosilla. Esimerkiksi salaman tuhoamien muuntajakoneiden vaihtamisessa voi kestää korvaavan laitteen noudon vuoksi. Vikailmoituksen yhteydessä laitettu kuva vikapaikasta voi siis nopeuttaa vian korjausta ja lyhentää katkoaikaa.