Vinkit ukonilmalta suojautumiseen

Ukonilma on kunnioitusta herättävä ilmestys. Mahtava jyrinä ja häikäsevä salamointi ovat elähdyttävää seurattavaa, mutta niissä on omat vaaransa. Tässä vinkit turvalliseen oleiluun ukonilman aikana.

Suomalaisen muinaisuskon ylijumala Ukon mukaan nimetty ukkonen on kotimaisista sääilmiöistämme varmasti vaikuttavin. Ilmatieteen laitos kertoo, että Suomessa ukkoskausi sijoittuu kesäkuukausille, alkaen toukokuusta ja päättyen syyskuuhun. Suomen salamamäärät ovat esimerkiksi Etelä-Eurooppaan nähden vähäisempiä, mutta voivat silti olla merkittävä uhka kohdalle sattuessa. Salamat ovat hyvin arvaamattomia, eivätkä juuri valikoi mihin iskeä. Ukonilmalla onkin syytä olla varovainen, joten vilkaise vinkkimme sen varalle.

  1. Ukonilmalla kannattaa pysytellä sisätiloissa ja sulkea avonaiset ovet ja ikkunat.
  2. Salamat iskevät usein sähköverkkoon ja voivat kulkeutua pitkällekin. Pyri välttämään sähkölaitteiden, vesiputkiin liittyvien kohteiden ja tulisijojen käyttöä ja läheisyyttä.
  3. Salama iskee mielellään veteen. Ukonilman yllättäessä veneilijöiden on järkevää hakeutua rantaan ja uimareiden lykätä pulahdusta myöhemmäksi . Myös rannan lähettyvillä oleilu voi olla vaarallista, sillä salama voi pyrkiä veteen myös rannan kautta.
  4. Jos olet ulkona, poistu sähkölinjojen välittömästä läheisyydestä, sillä salamat iskevät usein ilmajohtoverkkoon. Ilmajohtoverkko on altis myös myrskytuulen kaatamille puille.
  5. Metsässä on turvallisempaa kuin aukealla. Salama iskee todennäköisemmin maaston korkeimpaan kohteeseen, kuten aukealla seisovaan ihmiseen. Yksittäisen puun alle ei kuitenkaan kannata hakeutua suojaan.
  6. Autossa on ukonilmalla turvallista. Henkilöauton umpinainen kori muodostaa ns. Faradayn häkin, jonka sisään sähkövirta ei pääse. Huomioithan, että auto on pysäköity etäälle sähkölinjoista ja puista.
  7. Sateenvarjo kannattaa jättää kotiin ukkosella, sillä varjon metallirunko nostaa todennäköisyyttä joutua salaman iskun kohteeksi.
  8. Ukonilmalla usein myrskyää muutenkin, joten vältä matkustamista etenkin voimakkaiden myrskypuuskien aikaan. Puuskat ja syöksyvirtaukset voivat kaataa puita tielle tai suistaa ajoneuvon kaistaltaan.
  9. Pihan irtaimisto on hyvä kerätä suojaan myrskytuulen puuskilta.

Lisätietoa ukonilmasta Ilmatieteen laitoksen sivuilla

Ilmatieteen laitos : Salama ja ukkonen