Vastine Taloussanomien artikkeliin

Taloussanomat kirjoittaa tänään 30.10. ilmestyneessä artikkelissa sähkön jakeluverkkoyhtiöiden tuottoprosenteista. Jutussa Järvi-Suomen Energia on korkeimmalla sijalla, 100 prosentin oman pääoman tuotolla vuonna 2019. Olemme saaneet paljon kyselyjä ja yhteydenottoja aiheeseen liittyen.

Jutussa on verrattu verkkoyhtiöitä oman pääoman tuottoprosentin mukaan. Oman pääoman tuotto on liikevoitto rahoituskulujen ja verojen jälkeen. Järvi-Suomen Energia ei itse omista sähköverkkoa. Sähköverkon omistaa Suur-Savon Sähkö, jolloin se vastaa myös verkostoinvestointien rahoittamisesta, sekä siihen liittyvistä rahoituskuluista.

Tämä omistusrakenne on aikanaan valittu, koska omistajat – pääosin toiminta-alueemme kunnat – pitävät tärkeänä, että konsernin suurin omaisuus eli sähköverkko on suoraan heidän omistuksessaan. Järvi-Suomen Energia toimii vain verkon operoijana. Voimme laskennallisesti osoittaa, että verkon ollessa Järvi-Suomen Energian omistuksessa oman pääoman tuottoprosentti olisi alle 20. Sijoitetun pääoman tuottoprosentti olisi hieman yli 10. Valitettavasti jutussa on vertailtu yhtiöitä välittämättä erilaisista omistustaustoista ja niiden vaikutuksesta taloudellisiin lukuihin.