Suomen itäosissa ukkosia tiistai-iltana ja keskiviikkoaamuna – varaudumme mahdollisiin sähköverkon häiriöihin

Viikonloppuna alkaneiden alueellisten ukkosten odotetaan saavan jatkoa tiistaina 18.5 sekä keskiviikkoaamuna. Ukkosten mahdollisiin vaikutuksiin Järvi-Suomen Energian alueella varaudutaan.

Viime päivinä lämmin sää on poikinut alueellisia ukkosia. Toistaiseksi voimakkaimmat niistä ajoittuivat sunnuntaille, ja niistä koitui alueellamme noin 150 lyhyttä verkostoautomatiikan tekemää katkoa sekä viitisen kappaletta keskijänniteverkon vikoja.

Tiistaille ennusteet lupailevat kuitenkin voimakkaampia ukkosia. Ennusteissa on vielä huomattavaa epävarmuutta, mutta jos ukkoset pääsevät muodostumaan pohjoiseen liikkuvaksi nauhamuodostelmaksi, voi niiden yhteydessä esiintyä voimakkaita myrskypuuskia ja jopa syöksyvirtauksia. Pahimpien ukkosten reitti myötäilee tämän hetken ennusteiden mukaan itärajaa, joten vaikutukset Järvi-Suomen Energian verkkoalueella keskittynevät korkeintaan itäisiin osiin. Mikäli reitti siirtyy kuitenkin keskemmälle Suomea, voi nopeasti etenevä ukkosvyöhyke aiheuttaa laajemminkin häiriöitä.

Myös keskiviikkoaamuna mahdollisuus ukkoskuuroille

Myös keskiviikkoaamuna ja -aamupäivänä on mahdollisuus voimakkaisiin ukkospuuskiin lähes koko verkkoalueella. Ukkoskuuroalue nousisi tässä tilanteessa Kymenlaaksosta alueemme yli, mutta tässäkin ennusteessa on vielä suuria epävarmuuksia. Mikäli skenaario kuitenkin toteutuu, etenee rintama nopeasti verkkoalueen yli etelästä pohjoiseen ja ajoittuu aamupäivään.

Olemme aloittaneet varautumisen

Tilanteeseen varautuminen on aloitettu varaamalla asentajatiimiin, verkonvalvomoon ja vikapalveluun lisää väkeä. Sääennusteiden kehittymistä seurataan ja varautumisen tasoa päivitetään tarpeen mukaan. Tällä hetkellä vaikuttavuuden todennäköisyydet ovat melko pienet, mutta ennusteiden epävarmuuksista johtuen mahdollisuus häiriöihin sähkönjakelussa on olemassa.

Päivitetty 18.5. klo 15.00 ennuste keskiviikkoaamulle mahdollisesti sijoittuvista ukkoskuuroista