Otamme käyttöön datahubin – poikkeuksia palveluissa 9.–21.2.2022

Suomessa otetaan käyttöön 21.2.2022 sähkön vähittäismarkkinoiden keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä, datahub. Järjestelmään siirtyvät kaikki noin 80 sähkönsiirrosta vastaavaa jakeluverkkoyhtiötä ja saman verran sähkönmyyjiä.

Miksi Datahub otetaan käyttöön

Tietojen oikeellisuus ja vahva tietoturva ovat tärkeässä roolissa datahubissa. Kun tiedot ovat yhdessä paikassa, niiden jäljitettävyys helpottuu. Virheiden määrä vähenee, koska datahub edellyttää tietojen olevan järjestelmässä oikein. Datahubin on määrä nopeuttaa tiedonsiirtoa asiakkaiden, siirtoyhtiöiden ja sähkönmyyjien välillä, kun kaikki tieto on keskitetysti yhdessä paikassa. Tähän saakka sähkönkäyttöpaikkoihin liittyvät tiedot ovat olleet hajautettuina eri sähkönmyyjien ja jakeluverkkoyhtiöiden järjestelmissä.

Lue lisää datahubista

Datahubiin siirtymisen vaikutuksia palveluihin 9. – 21.2.2022

Datahubiin siirtyminen on ollut monen vuoden urakka kaikille suomalaisille sähkönmyyjille ja siirtoyhtiöille. Vielä ennen käyttöönottoa tapahtuvana siirtymäaikana 9. – 21.2.2022 tehtävät järjestelmämuutokset vaikuttavat väliaikaisesti palveluihin.

  • Helmi-palveluun ei voi kirjautua 9.2.2022 klo 6–12 välisenä aikana.
  • Helmi-palvelussa ei ole nähtävissä sähkön kulutustietoja 9.2.–21.2. välisenä aikana.  Kulutustiedot tulevat saataville Helmiin mahdollisimman pian 21.2. jälkeisenä aikana.
  • Myös muita siirtymävaiheesta johtuvia väliaikaisia häiriöitä saattaa esiintyä Helmi-palvelussa.

Kaikki siirtymästä johtuvat palvelukatkot pyrimme pitämään mahdollisimman lyhyinä. Ilmoitamme mahdollisista muista poikkeuksista verkkosivuillamme. Asiakaspalvelumme palvelee sinua normaalisti siirtymäaikana arkisin klo 8–18.

Datahubin myötä käyttöpaikkanumerosi vaihtuu

Ensimmäinen näkyvin muutos asiakkaillemme on käyttöpaikkanumeron muutos. Käyttöpaikkanumero muuttuu vastaamaan datahubin edellyttämää pidempää muotoa. Uuden käyttöpaikkanumerosi näet datahubin käyttöönoton jälkeen laskussasi ja sähköisessä Helmi-asiointipalvelussamme. Häiriötiedotepalvelun tekstiviesteissä oleva käyttöpaikkanumero muuttuu myös uuden käytännön mukaisesti.