Niirasten kesämökki remontoitiin ympärivuotiseen käyttöön

Viisihenkinen Niirasten perhe arvostaa mökkeilyn lisäksi luontoa ja kestäviä valintoja. Energiatehokas mökki lähellä vakituista asuntoa on tuonut elämään paljon lisää mökkipäiviä työn ja lapsiperheen kiireisen arjen rinnalle.

Mökkikuume vaivasi Niirasten perhettä viisi vuotta, ennen kuin se oikea osui tielle. Mökkeilyä oli harjoiteltu jo aikaisemmin omien vanhempien mökillä, jossa Annin ja Esan lisäksi myös lapset Einari (12 v), Aarne (10 v) ja Oiva (6 v) viihtyivät hyvin luonnon keskellä. Kun perheen isän, Esan kummien vanha mökkipaikka tuli myyntiin, ostopäätös oli helppo. Mökin lisäksi kaupan päälle tuli monia lämpimiä muistoja, mutta remonttiin oli ryhdyttävä.

– Mökki oli aika lailla purkukuntoinen. Vesivahinko oli tuonut kosteutta sekä hometta rakenteisiin ja moni sanoi, että polttakaa.  Meillä oli kuitenkin hirsirakentamisen ammattilainen rakentajana, ja hänen mielestään mökin vanha hirsirunko oli vielä kunnossa. Vanhan säästäminen ja nostalgisten muistojen vaaliminen oli meillekin tärkeää, joten purimme rungon ympäriltä kaiken muun ja aloitimme rakentamisen vanhojen hirsien päälle, muistelee Anni Niiranen. 

Remontti kesti reilun vuoden verran. Ensin hirsirunko oikaistiin ja nostettiin. Viisihenkinen perhe tarvitsi tilaa, joten vanhan päälle rakennettiin toinen kerros.  Seinät lisäeristettiin, uusi katto ja lattiat rakennettiin ja uudet ikkunat ja ovet asennettiin.  Patterit saivat kumppanikseen ilmalämpöpumpun ja vanha takka korvattiin uudella kamiinalla, joka jakaa nyt lämpöä yläkerrokseenkin.

Kestäviä ratkaisuja

– Meille luonto ja kestävät ratkaisut ovat aina olleet tärkeitä. Remontissakin hirsirunko säilytettiin ja vanhaa rakennustapaa kunnioitettiin. Bitumikattokin tehtiin niin, että se kestää varmasti monet seuraavat vuosikymmenet ja sähköautolle tehtiin jo latauspiste valmiiksi, hymyilee Anni. 

Mökillä ei ole kaivoa, joten juomavesi tuodaan mökille tullessa.  Pesuvedet otetaan järvestä ja johdetaan harmaavesisuodattimeen. Tunnelmallinen rantasauna on hyvä paikka peseytymiselle. Kompostoivan wc:n rinnalla on kesäisin käytössä kunnon ulkohuussi.

– Kaivon rakentaminen olisi lisännyt remonttikustannuksia ja me olemme tottuneet kantoveteen mökkiolosuhteissa. Koti on kuitenkin pienen matkan päässä, joten pyykit sun muut askareet hoituvat helposti siellä. Mökillä pitää voida elää mökkielämää, miettii Anni.  

Mökillä arkiset asiat nollautuvat 

Remontin valmistuttua mökkielämä asettui mukavasti uomiinsa, osaksi perheen yhteistä arkea. Niirasen perheelle kertyi viime vuonna 90 mökkipäivää. Tänä vuonna päästään yli sadan.  

– Meille oli alun perin tärkeää, että mökillä vietetään lasten loma-
aikojen lisäksi muutenkin paljon aikaa. Jo rakennusvaiheen aikana muutimme pääkaupunkiseudulta pysyvästi kaupunkiasuntoon lähemmäs mökkiä, joten mökkimatka on meillä nyt vain 15 minuuttia. Lasten koulu ja harrastukset sujuvat helposti kaupungissa ja mökillä voi piipahtaa lyhyelläkin varoitusajalla. Yrittäjiä kun ollaan, etätyöt sujuvat meillä molemmilla hyvin mökiltä käsin. 

On tärkeää, että lapsetkin oppivat kunnioittamaan luontoa. Siksi metsä on säästetty mahdollisimman luonnontilassa mökin ympäristössä. Puuhaa riittää trampoliinilla ja tilaa on myös pelaamiseen jääpalloa, jääkiekkoa ja koripalloa harrastaville pojille.  

Peruslämmöllä talviaikaan

Mökki on käytössä ympäri vuoden, vaikkakin ahkerimmin siellä käydään huhti- ja elokuun välisenä aikana. Talvella mökillä pidetään 15 asteen peruslämpö.  

– Ilmalämpöpumpun etäkäytön avulla mökin saisi helposti valmiiksi lämpimäksi, mutta useimmiten jompikumpi meistä vanhemmista menee etukäteen mökille ja laittaa kamiinaan ja saunan kiukaaseen tulet. Mökki on lämmin ja sauna valmiina, kun toiset tulevat, kertoo Anni.  

Mökin energiankäyttöä seurataan tarkasti erilaisten sovellusten avulla. Pörssisähkö on käytössä ja tehtyjen ratkaisujen ansiosta mökin sähkönkulutus on maltillinen. Aurinkopaneelitkaan eivät tunnu mökillä ajankohtaiselta, vaikka ne olivat käytössä perheen aikaisemmassa omakotitalossa pääkaupunkiseudulla.  

– Mökillä viihtyy nyt koko perhe. Pojilla on tekemistä yllin kyllin ja kaverit ja ystävät ovat meille aina tervetulleita. Mökille tuleminen maadoittaa ihanasti yrittäjän työpäiviä. Joskus pitkän hääkuvauspäivän lopuksi on ylellistä tulla mökille luonnon keskelle, mennä rantasaunaan ja nollata päivän kiireet, kertoo valokuvaajana toimiva Anni.  

Vilja Schepel: TEHOKAS PAKETTI

mökkielämän pieniin neliöihin. Vaikka pohjan ala on alle 30 neliömetriä, niin kaikelle tekemiselle löytyy paikka, eivätkä tilat tunnu ahtailta. Mökeillä harvemmin käytetty kaksikerrosratkaisu mahdollistaa rauhallisen sopen löytymisen myös yrittäjäperheen etätöille.  

Vanhan mökin hirsikehikko on säilytetty remontissa ja sitä on korotettu taitavasti. Isot ikkunapinnat antavat luonnonvaloa sisätiloihin ja avaavat samalla huikeat maisemat joka suuntaan näkyvälle järvelle. Remontissa on huomioitu talviaikainen käyttö. Ikkunoissa on 2+1 lämpölasit, hirsiseinien ulkopinnassa 100 mm lisäeristys ja alapohjassa sekä yläpohjassa 300 mm eristekerrokset, joten lämpö pysyy hyvin sisällä. Sähköllä ja puilla lämpenevän mökin 5000 kWh vuosikulutus tuntuu varsin kohtuulliselta. 

Ilmalämpöpumppu ja tarvittaessa patterit pitävät 15 asteeseen säädetyn peruslämmön ja kiertoilmatakka antaa nopeasti lisälämpöä sekä tunnelmaa, kun tullaan mökille. Kotoa mökille on vain 15 min matka, joten etäohjaustakaan ei tarvita. 

Pesutilat löytyvät aivan veden rajassa olevasta vanhasta rantasaunasta, joka on ahkerassa käytössä myös talvisin. Mökissä on vain pieni hampaidenpesupaikka, josta vedet johdetaan harmaavesisuodattimeen, samoin kuin keittiön tiskivedet. Niirasten mökillä kaikki neliöt ovat tehokkaassa käytössä. 

Seuraavaksi työpurkissa odottaa pihaan rakennettava laidallinen pelikenttä, johon tulee keinonurmialusta. Kalastuskäyttöön hankittu vene tarvitsee myös talvisäilytyspaikan. Ulkovalaistuksen suunnittelu on jo käynnissä.