Aidon sähkömittari

Mitä tarkoittaa varttimittaus

Jo yli 45 prosenttia Järvi-Suomen Energian asiakkaista on varttimittauksen piirissä.

Suomen sähkömarkkinoilla otettiin käyttöön 15 minuutin taseselvitysjakso keväällä 2023. Aikaisemmin taseselvitys on tehty tunnin tarkkuudella. 

Varttimittaus on osa sähkömarkkinoiden toimintaa, jossa sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainoa mitataan ja selvitetään 15 minuutin välein. Varttimittaus on hyödyllinen erityisesti silloin, kun sähkön tuotanto vaihtelee paljon. Uusiutuva energiantuotanto, kuten tuuli- ja aurinkovoima, lisäävät yleistyessään tuotannon vaihtelua sähköjärjestelmässä. Tämän vuoksi sähköjärjestelmältä odotetaan entistä reaaliaikaisempaa tehotasapainon hallintaa.

Järvi-Suomen Energian asiakkaista yli 45 prosenttia on tällä hetkellä varttimittauksessa. Uudet, älykkäät Aidon-mittarit, joita vaihdamme parhaillaan asiakkaille, ovat kaikki automaattisesti varttimittauksessa. Kun vaihtotyö saadaan päätökseen vuoden 2026 loppuun mennessä, tulevat kaikki asiakkaamme olemaan uuden mittaustavan piirissä.

Varttitase ei edellytä asiakkailta toimenpiteitä. Verkkopalvelusta laskutetaan jatkossakin kilowattituntien perusteella. Sen sijaan pientuotannon netotus tapahtuu automaattisesti 15 minuutin sisällä aiemman yhden tunnin sijaan.

Tutustu uusiin sähkömittareihin