Lumikuormista juontuvia vikoja korjattiin yön yli – tilanne rauhoittumassa

Sään lauhtuminen ja voimakas tuuli katkoivat sähköjä illan ja yön aikana erityisesti verkkoalueen pohjoisosissa. Vikoja korjattiin asentajavoimin yön yli. Lumikuormatilanne helpottaa lämpimän sään myötä, mutta putoava lumi aiheuttaa katkoja päivän mittaan. Ongelma-alueita lennetään läpi helikopterilla ja häiriöpuut poistetaan. Ensi yöksi ennustetaan sadealuetta, joka voi tulla lumena.

Yön aikana vikoja syntyi suurin piirtein samaa tahtia kuin asentajat saivat entisiä korjattua. Sähköttömien määrä kävi hetkellisesti korkeimmillaan reilussa 2400, mutta piikit saatiin tasoitettua rajaamalla katko vain vikaantuneeseen osaan verkkoa kaukokäytön avulla. Pääosin katkomäärä vaihteli 300 ja 700 asiakkaan välillä. Valtaosa vioista painottui Kangasniemen seudulle, jossa lumikuormamäärä oli verkkoalueen suurimpia. Lisäksi sähköjen räpsymistä on esiintynyt runsaasti ympäri verkkoaluetta.

Voimakkaimmat tuulet ovat jo laantumaan päin ja verkkokin alkaa rauhoittua. Putoilevat lumikuormat aiheuttavat vielä yksittäisiä häiriöitä ympäri verkkoaluetta. Lämpötilat pysyvät tämän päivän ajan tukevasti plussalla ja vähäiset sateetkin näyttäisivät tulevan vetenä. Ensi yönä lämpötila alkaa taas painua pakkasen puolelle, tällöin tämän hetken ennusteen mukaan verkon itäsosan päällä on jonkinlainen sadealue. Sen olomuoto muuttuu todennäköisesti yön kuluessa vedestä lumeksi. Sademäärä ei vaikuta tällä hetkellä merkittävältä, mutta mahdollinen kostea lumi voi jälleen kerätä pienen lumikuorman alueen puustoon.

Helikopteri nousee ilmaan aamun aikana, ja sitä hyödynnetään vikojen paikannukseen niillä alueilla, joilla lumikuorman aiheuttamia katkoja voi yhä syntyä.