Linjoja pitkin -podcast jakso 2: Sähköverkko on tulevaisuuden mahdollistaja

Energia-ala on yhdessä pääroolissa, kun Suomea kehitetään vauhdilla hiilineutraaliksi yhteiskunnaksi. Elämme energiamurroksen aikaa samalla, kun sähkökulutus kasvaa. Ilmastonmuutos sekä energia-alan ratkaisut ovat päivittäisiä keskustelunaiheita.

Linjoja pitkin- podcast toisessa osassa käsitellään sähköverkkojen tulevaisuutta. Sähköverkkojen toimitusvarmuutta on parannettu suurilla investoinneilla, mikä on samalla nostanut verkkopalvelumaksuja. Kuinka parantunut toimitusvarmuus näkyy asiakkailla? Miten elokuussa 2021 voimaan tullut sähkömarkkinalaki vaikuttaa toimitusvarmuusinvestointeihin lähivuosina? Keskustelemassa Arto Rajala Työ- ja elinkeinoministeriöstä ja Jouni Pylvänäinen Kymenlaakson Sähköverkko Oy:stä. Podcastin juontaa Kimmo Ohtonen.

Moni muistaa Einon, Tapanin ja Astan, niiden aiheuttamat ympäristötuhot, ja erityisesti niiden aiheuttamat sähkökatkot. Myrskyjen seurauksena sähköverkkojen toimintavarmuutta alettiin parantaa. Sähköverkon asiakkaille muutos on tarkoittanut paljon esillä ollutta energiakustannusten kohoamista, mutta myös tavoitteen toteutumista eli toimitusvarmuuden paranemista. Sähkökatkoja on tänä päivänä huomattavasti vähemmän, ja ne ovat lyhyempiä kuin aiemmin. Nyt muutoksia luvataan jälleen, kun sähkömarkkinalakia päivitettiin elokuussa 2021.

Lakimuutoksesta asiakkaalle on jäänyt varmasti päällimmäisenä mieleen luvattu verkkopalvelumaksujen aleneminen. Mitä muutos sitten tarkoittaa vaikkapa kunnille, tai entä verkkoyhtiöille? Sähkönsiirron pitäisi olla tasapuolista kaikille suomalaisille. Mitä tapahtuu nyt investointitahdille syrjäisimmillä seuduilla, toteutuuko tasapuolisuus? Vaikuttaako investointien mahdollinen väheneminen paikallisesti työllisyyteen? Mikä on resurssien vaikutus häiriö- ja erikoistilanteiden hoitoon, ja tulevaisuuden sähköverkon rakentamiseen?

Kuuntele myös muut podcastin julkaistut jaksot

Julkaistut podcastin jaksot