Kun sähköverkosta tuli älyverkko 

Kun tulin Suur-Savon Sähkölle töihin 80-luvun puolivälissä, ensimmäinen tehtäväni oli mikrotietokoneiden hankkiminen ja niiden käytön kouluttaminen koko henkilökunnalle.

Yritys astui digiaikaan. Kirjoituskoneet vaihtuivat näppäimistöihin ja vaikka matriisikirjoittimet pitivät aluksi kovaa meteliä huoneissa, laserkirjoitinten myötä se onneksi hiljeni.  

Digitaalinen kehitys ei hiljentynyt. Verkkoliiketoiminta eriytyi omaksi yhtiökseen ja sähkömarkkinat vapautuivat 1995. Meille jäi mietittäväksi, miten saamme selville, kuka myy sähköä ja kenelle. Pian mittarit vaihdettiin etäluettaviin ja sähkönkäyttö saatiin selville tunnin tarkkuudella.  

Olen jäämässä eläkkeelle lokakuun alussa. Pitkän, 37-vuotisen urani aikana Suur-Savon Sähkössä, viimeiset 27 vuotta Järvi-Suomen Energian toimitusjohtajana, olen saanut olla kehittämässä verkkoa ja todistamassa sen huikeaa teknistä kehittymistä älyverkoksi. Seuraavat mittarit mittaavat sähkön laatua ja käyttöä jo kolmen minuutin tarkkuudella ja etäohjauksella. Ne mahdollistavat myös asiakkaalle aktiivisen roolin sähkömarkkinoilla. Valokuitu varmistaa tiedonkulun ja parantaa pian myös alueen asukkaiden tietoliikenneyhteyksiä.  

Tekniikka ei kuitenkaan ole itseisarvo, vaan keino, jolla verkko saadaan palvelemaan asiakkaiden tarpeita. Digitaalisuus on mullistanut myös asiakkaiden sähkönkäytön. Kehitys on ollut huima alkuaikojen puimakoneiden käytöstä tämän päivän sähköautojen lataukseen. Seuraajalleni jää mietintävastuu, miten selvitään tulevista vaatimuksista kustannustehokkaasti ja pidetään verkko toimitusvarmana. Luonnonvoimat ovat vielä ajoittain meitä voimakkaampia.  

En tiedä, nukuttaako minua mökillä myrskyöinä eläkkeellä ollessani. Ainakin tiedän, että mahdollisten häiriöiden korjaamiseksi tehdään kaikki mahdollinen.  

Toivotan kaikille leppoisaa ja rauhallista syksyä.
Lämmin kiitos menneistä vuosista ja menestystä tulevaan.

Arto Pajunen
toimitusjohtaja
Järvi-Suomen Energia