Kova pakkanen nosti sähkönkulutuksen ennätystasolle

Sähkön riittävyyden takaamiseksi sähkönkäyttöä on hyvä välttää aamun ja iltapäivän huipputunneilla.

Kireä pakkanen on nostanut sähkön kulutuksen tämän talven huippulukemiin alkuviikosta tiistain ja keskiviikon aikana. Sähkön käyttö Suomessa on noussut korkeimmillaan yli 14 500 megawatin tasolle, kertoo Fingrid tiedotteessaan. Korkea kulutus ei ole aiheuttanut ongelmia, sillä sähkön tuotantolaitokset ovat olleet hyvin käytössä ja siirtoyhteydet ovat toimineet ilman sähkön riittävyyteen merkittävällä tavalla vaikuttavia häiriöitä.

Sähkönkäyttäjien on kuitenkin kannattavaa säästää energiaa sen riittävyyden takaamiseksi. Sähkön kulutusta kannattaa vähentää myös korkean sähkön hinnan vuoksi. Haasteellisia aikoja ovat aamut noin kello 8–10 sekä illat noin kello 17–22.

Vinkkejä energiasäästöön

  1. Sulje sähköiset mukavuuslattialämmitykset. Vältä sähköuunin käyttöä ja jätä sähkökiuas lämmittämättä.
  2. Ota sisätilalämmitin pois käytöstä ja vältä auton moottorin esilämmittimen käyttämistä.
  3. Älä lataa sähköautoa hintojen ollessa korkeimmillaan.
  4. Sammuta ulkotiloissa olevat saatto-, räystäs- ja muut lämmitykset mahdollisuuksien mukaan.
  5. Sammuta kaikki sähkölaitteet ja irrota pistokkeesta laturit, joiden käyttö ei ole välttämätöntä juuri nyt.
  6. Alenna sähkölämmittimien asetusarvo mahdollisimman pienelle.
  7. Mikäli on välttämätöntä jatkaa keskeytyksettä tilojen ja käyttöveden sähkölämmitystä, pyri vuorottelemaan laitteiden käyttöä.
  8. Koneellisen ilmanvaihdon tehoa voi alentaa lyhytaikaisesti, mutta palauta tavanomainen asetusarvo, kun sähkötilanne sen taas sallii.

Lisää vinkkejä löydät Pelastustoimen tiedotteesta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kireä pakkanen jatkuu Suomessa tällä viikolla. Fingridin arvion mukaan pitkittynyt pakkasjakso pitää sähkön kulutuksen korkealla tasolla ja voi nostaa sitä edelleen loppuviikkoa kohden noin 15 000 MW:n tasolle. Sähkön rajasiirtoyhteyksien ja tuotantolaitosten korkean käytettävyyden myötä sähkön riittävyyden odotetaan kuitenkin pysyvän hyvällä tasolla.