Digitalisaation huikeat mahdollisuudet sähkönjakelussa

Digitalisaatio on ihmistä varten ja sen mahdollisuudet ovat huikeat. Tietoa kerätään, hallitaan ja hyödynnetään monella toimialalla kiinteänä osana liiketoimintaa ja sen kehittämistä. Digitalisaation hyödyntäminen on vahvasti mukana myös sähkönjakelussa.

Järvi-Suomen Energialla digitalisaation avulla pyrimme saamaan nykyisiin toimintatapoihin lisää tehokkuutta. Nyt panostamme älykkääseen verkonrakentamiseen ja kunnossapitoon. Ennakoiva sähkönjakelun tilannekuva tulee lyhentämään häiriöaikoja. Etäluettavien mittareiden ja verkostoautomatiikan avulla kerätyn datan avulla vikapaikat löytyvät tulevaisuudessa helpommin ja nopeammin. Ilmatieteen laitoksen kanssa tehtävän yhteistyön avulla saamme sään muutoksista tarkkaa ennakkotietoa, jota tulemme hyödyntämään varauduttaessa häiriöihin. Lue aiheesta lisää täältä.

Puumalassa on ollut lokakuusta lähtien testikäytössä Raisuksi nimetty laatikkomainen laite. Raisun tarkoitus on tasata 400V pienjänniteverkon jännitevaihtelua. Jännitteen automaattinen tasaaminen tulee tarpeeseen esimerkiksi silloin, kun verkkoon kytketty aurinkotuotanto nostaa sitä. Laitteisto on ensimmäinen laatuaan, ja sen on suunniteltu vähentävän tarvetta investoinneille verkoston osissa, joissa on jännitevaihteluita esiintyy.

Laadukasta sähkönjakelua nyt ja tulevaisuudessa

Se, mihin dataa käytetään, vaatii tarkkuutta ja vastuullisuutta. Tavoite täytyy pitää kirkkaana mielessä. Teknologia ja digitalisaation hyödyntäminen eivät ole itseisarvo, vaan arvo pitää voida mitata asiakkaiden kokemuksissa – lyhyempinä häiriöaikoina, ympäristöystävällisyytenä, tehokkaampana verkonrakentamisena. Meidän tavoitteenamme on huolehtia tehokkaasta ja laadukkaasta sähkönjakelusta riippumatta siitä, mitä tulevaisuus eteen tuokaan. Teknologia ei saa kehittyä itseään, vaan meitä ihmisiä varten.

Digitaalisuus edistää myös koko alueen kehittymistä, luo alueelle elinvoimaa ja avaa uutta liiketoimintaa. Sen edistäminen vaatii laaja-alaista yhteistyötä. Tuloksia saadaan vain tekemällä yhdessä, ei vain konsernin sisällä vaan koko Järvi-Suomen alueen toimijoiden kesken.

Ollaan yhteydessä!

Milla Ratia
Digitalisaatiojohtaja, Suur-Savon Sähkö Oy