Yöllinen saderintama aiheutti sähköverkon vikoja - mistä lyhyet räpsyt johtuvat?

Etelä-Savossa on kertynyt runsaasti lunta puiden oksille ja sähkölinjoille. Keskiviikon vastaisena yönä alueen ylitti uusi saderintama. Rintama aiheuttaa huonoa ajokeliä sekä kerryttää lumikuormaa entisestään raskaassa painolastissa oleviin puihin. Painolasti lisää riskiä puiden katkeamisille ja aiheuttaa haasteita turvallisuudelle puidenraivaustehtävissä. Lyhyitä sähkönjakelun "räpsyjä" esiintyy sähköverkon lumikuormatilanteessa.

Julkaistu: 6.2.2019 8.53

Lyhyet sähkökatkot, joita nyt esiintyy, syntyvät lumikuormatilanteen aiheuttamana sähköverkon suojausten toiminnasta. Nämä automaattiset lyhyet katkot ovat osa sähköverkon toimintaa, jolla suojataan henkilöitä ja omaisuutta sekä estetään pitemmän sähkökatkon syntymistä, jos mahdollista.

Jos vika jää tämän jälkeen pysyväksi, käyttökeskuksessa ryhdytään rajaamaan vika-aluetta kaukokäytöllä ja tämä aiheuttaa uusia lyhyitä katkoja ennen kuin vika on saatu rajattua mahdollisimman pienelle alueelle. Kun vika on saatu rajattua mahdollisimman pienelle alueelle, hälytetään asentajat partioimaan ja korjaamaan tilanne.

Haastavat olosuhteet maastossa pidentävät sähköverkon vikojen korjausaikaa. Kun maaseudulla pienemmätkin tiet aurataan lumesta vapaaksi, sujuu liikkuminen vikakohteesta toiseen nopeammin.

Vika-alueiden rajausta ja viankorjausta on jatkettu läpi yön, kuitenkin turvaten riittävät lepoaja.

Mitä tehdä, jos puu on kaatumassa tai kaatunut

 • Jos puu on kaatumassa tai kaatunut sähkölinjalle, ilmoita vikailmoituslomakkeella
  • Jos puu on kaatunut sähkölinjalle, sitä ei saa raivata itse. Ota yhteyttä sähköverkkoyhtiöösi.
  • Jos sähkölinja on maassa, pidä riittävä välimatka.
 • Jos puu on kaatumassa tai kaatunut yksityistielle, tien ylläpitäjän velvollisuus on raivata tie.
 • Jos puu on kaatumassa tielle, ota yhteyttä tienkäyttäjälinjaan.
  • 112 –sovelluksen kautta voi olla suoraan yhteydessä tienkäyttäjän linjalle. Soittajan paikkatieto välittyy automaattisesti tienkäyttäjälinjalle.
  • Tienkäyttäjän linja 0200 2100 (24h)
 • Jos puu on kaatunut maantielle, soita 112

0-vikatapauksissa ota yhteyttä

Nollavikatapauksissa ota aina yhteys jakeluverkkoyhtiöön. Järvi-Suomen Energian vikapalvelunumero puh. 0800 90440. Lisätietoja 0-viasta

Lähteitä ja linkkejä

Tienkäyttäjänlinja
Varaudu sähkökatkoihin ja lumipyryyn
Kodinturvaopas lumipyryihin
Kodinturvaopas sähkökatkoihin
Vesitilanne ja lumi
Vesitilanne - lumi
Sähkökatkot kartalla
Häiriökartta