Joko jyrisee? Vinkkimme ukkoselta varautumiseen

Raju ukonilma voi vahingoittaa sähköverkon rakenteita ja aiheuttaa sähkökatkoja. Vaurioita saavat aikaan etenkin myrskyisät tuulenpuuskat ja syöksyvirtaukset. Kehittyneistä seurantamenetelmistä huolimatta ukkosrintamien rajuutta ja kulkua ei pystytä aina etukäteen arvioimaan. Ukonilmaan on syytä varautua myös kotona, sillä turvallisuudesta huolehtiminen on ensisijaisen tärkeää.

Julkaistu: 18.6.2018 13.42 (Päivitetty: 3.8.2018 14.01)

Ukko ylijumala on suomalaisten ja karjalaisten muinainen sään ja sadon sekä ukkosen jumala. Ukko antaa vielä tänäkin päivänä osansa ukonilman muodossa, etenkin kesähelteiden jälkeen. Tämä kesäkelien kuokkavieras ei ole aina se tervetullein kyläilijä. Ukonilma on vaikuttava luonnonilmiö, johon on syytä varautua etukäteen.

Näin varaudut ukonilmaan:

 • Ukonilmalla kannattaa pysytellä sisätiloissa ja sulkea avonaiset ovet ja ikkunat.
 • Pyri välttämään sähkölaitteiden, lankapuhelimen sekä vesiputkiin liittyvien kohteiden ja tulisijojen käyttöä ja läheisyyttä.
 • Pihan irtaimisto on hyvä kerätä suojaan myrskytuulen puuskilta.
 • Vältä matkustamista, etenkin voimakkaiden myrskypuuskien aikaan. Puuskat ja syöksyvirtaukset voivat kaataa puita tielle tai suistaa ajoneuvon kaistaltaan.
 • Uimaan mennään vasta ukkosen päätyttyä. Myös veneillessä on järkevää hakeutua rantaan.
 • Jos olet ulkona, poistu sähkölinjojen välittömästä läheisyydestä. Salamat iskevät usein ilmajohtoverkkoon. Ilmajohtoverkko on altis myös myrskytuulen kaatamille puille.
 • Metsässä on turvallisempaa kuin aukealla. Salama iskee todennäköisemmin maaston korkeimpaan kohteeseen, kuten aukealla seisovaan ihmiseen. Yksittäisen puun alle ei kuitenkaan kannata hakeutua suojaan.
 • Autossa on ukonilmalla turvallista. Henkilöauton umpinainen kori muodostaa ns. Faradayn häkin, jonka sisään sähkövirta ei kulkeudu. Huomioithan, että auto on pysäköity etäälle sähkölinjoista ja puista.
 • Sateenvarjo kannattaa jättää kotiin ukkosella.

Me varaudumme ukkosmyrskyihin ja seuraamme sääennusteiden kehittymistä vuorokauden ympäri. Myrskytuhojen korjaaminen on aina ammattilaisten vastuulla.

 • Kaatuneita puita ei pidä mennä missään tapauksessa itse poistamaan linjoilta. Maassa oleviin johtoihin ei saa koskea, sillä automatiikka saattaa kytkeä johdon jännitteiseksi.
 • Tarkista sähkönjakelun tilanne häiriökartasta.
 • Voit tilata maksuttoman tekstiviestin tai sähköpostin häiriötiedotepalvelumme kautta.
 • Ilmoita linjalle kaatuneista tai kaatumassa olevista puista mahdollisimman pian Vikapaikan ilmoituslomakkeella.
 • Mikäli kiinteistösi valot vuoroin kirkastuvat ja himmenevät, voi kyseessä olla nollavika. Ilmoita nollavikatapauksista ja sähkökatkoksista suoraan Vikapalveluumme p. 0800 90440.

Sähkölaitteiden suojauskonstit kunniaan

Salama saattaa iskiessään vaurioittaa herkkiä sähkölaitteita.Televisiot, digiboksit ja modeemit ovat erityisen herkkiä ukkosvaurioille, koska ne liitetään sekä sähkö- että tietoliikenneverkkoon. Töpselin irrottaminen seinästä ukkosen ajaksi on edelleen toimiva varokeino, mutta ylijännitesuojauksella voi pienentää sähkölaitteiden rikkoutumisen riskiä.

Kattava verkon ylijännitesuojaus saavutetaan kaksi- tai kolmiportaisella suojauskonseptilla, jossa jokainen taso madaltaa jännitettä. Ylijännitesuoja asennetaan kiinteistön sähkökeskukseen, jolloin se suojaa rakennuksessa kiinteästi asennettuja sähkölaitteita ja pistotulpilla liitettyjä laitteita. Suojausta voidaan täydentää tarvittaessa pistorasiakohtaisesti.

Ylijännitesuojausta suositellaan etenkin maaseudulla asuville. Maaseudun sähköverkko on usein ilmajohtoverkkoa, jota pitkin salamanisku johtuu sähkölaitteisiin todennäköisemmin kuin maakaapeliverkon kautta.

Lue lisää ylijännitesuojauksesta Sähköturvallisuuden Edistämiskeskuksen sivuilta.

SASSE eli sään aiheuttaman sähköverkon suurhäiriön ennustaminen

Sään aiheuttaman sähköverkon suurhäiriöiden ennustaminen eli SASSE on Järvi-Suomen Energian aktiivisuudesta alkunsa saanut yhteistyöhanke Ilmatieteen laitoksen, Loiste Sähköverkon, Imatran Seudun Sähkönsiirron ja Järvi-Suomen Energian kesken.

Hankkeessa kehitetiin vaikuttavuusennuste, jolla voidaan arvioida rajuilman vaikutuksia sähköverkon vikaantumiseen ja sähköttömien asiakkaiden määrään sekä jakeluverkkoyhtiölle aiheutuvia taloudellisia kustannuksia. Vastaavanlaiset vaikuttavuusennusteet ovat vielä harvinaisia, ja siksi SASSE onkin herättänyt myös kansainvälistä mielenkiintoa.

SASSEn stepit:

1. Paikallisten rajuilmojen tunnistaminen

2. Aikaisempien rajuilmojen ja vikatietojen yhdistäminen

3. Sähkökatkojen paikallinen ja ajallinen ennustaminen

4. Tilannekuvan luominen ja Business Intelligence -tiedon muuttaminen tilannekuvaksi

5. Rajuilmojen vaikuttavuusennustetieto käytettävissä

 

Lue lisää SASSEsta hankkeen loppuraportista.

 

 • Huom! Tässä uutisessa kerrotut toimintamallit rajuilmatilanteessa ovat viitteellisiä, toiminta  edellyttää tilannekohtaista harkintaa.