Rakennamme toimitusvarmaa jakeluverkkoa

Sähköverkkoon investoidaan tänä vuonna noin 40 miljoonaa euroa. Suurimpia investointikohteita on Savonlinnan, Mikkelin, Mäntyharjun, Joutsan, Pertunmaan ja Enonkosken seuduilla. Kaiken kaikkiaan maa- ja vesikaapelia vedetään keskijänniteverkossa yhteensä 250 km ja ilmajohtoa 90 km. Vastaavat luvut pienjänniteverkon puolella ovat 400 km ja 80 km. Luvuista näkyy, että maakaapelointia tehdään nyt vauhdilla. Sen lisäksi rakennetaan uusia sähköasemia ja muuntamoita. Muuntamoistakin lähes 80 prosenttia on maakaapeloinnin tarvitsemia puistomuuntamoita.

Verkostotyöt keskittyvät vahvasti taajamiin, joissa maakaapeloinnilla saadaan nopeasti paljon sähkönkäyttäjiä myrskyiltä turvaan.

Investointien vaikutukset ovat näkyvissä. Sähkökatkot ovat vähentyneet normaaliaikana. Yli 40 000 asiakasta on pian säävarman verkon piirissä. Tosin alallamme yksi raju myrsky voi pilata vuoden toimitusvarmuuslukemat, kuten kävi viime vuonna Rauli-myrskyn kanssa. Positiivista siinäkin oli se, että talouksia, joista myrsky katkoi sähköjä oli 10 000–15 000 aikaisempaa vähemmän. Yhä useampi talous pysyi sähkönjakelun piirissä myrskyistä huolimatta.

Vaikka taajamien maakaapelointi on nyt vauhdissa, ei ilmajohtojakaan ole unohdettu. Niillä on oma paikkansa modernissakin verkonrakentamisessa ja niitä rakennetaan tienvarsiin koko ajan. Taitoa tarvitaan taas entistä enemmän, kun verkostotyöt keskittyvät taajamien jälkeen entistä enemmän haja-asutusalueelle.

Kuva linkkiä varten -

Suurimmat investointikohteet 2019

Savonlinna
maakaapelia 117 km
ilmajohdot 8 km
muuntamoita 68 kpl

Mikkeli
maakaapelia 77 km
ilmajohdot 27 km
muuntamoita 69 kpl

Mäntyharju
maakaapelia 79 km
ilmajohdot 26 km
muuntamoita 49 kpl

110 kV ilmajohtoa 8 km

Joutsa
maakaapelia 76 km
ilmajohtoa 4 km
muuntamoita 40 kpl

Rantasalmi
maakaapelia 72 km
ilmajohdot 17 km
muuntamoita 38 kpl

Hankasalmi
maakaapelia 53 km
ilmajohdot 1 km
muuntamoita 29 kpl

Kangasniemi
maakaapelia 43 km
muuntamoita 25 kpl
uusi sähköasema

110 kV johtoa 3km