Aarniometsän syleilyssä

Ville Juurikkala Kyöpelinvuorella

Metsässä kävelee mies, joka silmäilee uteliaana ympärilleen. Askel on vakaa. Hän ei pidä kiirettä, vaan pysähtyy välillä kuuntelemaan lintuja tai mittailemaan korkeuksiin kohoavia kuusia. Mies on valokuvaaja ja musiikkivideoiden ohjaaja Ville Juurikkala.

Maailmaa kiertäneelle kuvaajalle Los Angelesin Sunset Strip ja New Yorkin Fifth Avenue ovat yhtä tuttuja kuin nämä Mäntyharjun kuusikot. Patikointikohteekseen Juurikkala valitsi Kyöpelinvuoren, Luonnonperintösäätiön suojelukohteen Etelä-Savossa. Kyöpelinvuoren ympäristö on aarniometsää parhaimmillaan.

Järvi-Suomen Energia on osallistunut Kyöpelinvuoren aarniometsän suojeluun lahjoittamalla jokaisesta uudesta e-laskutilauksesta euron Luonnonperintösäätiölle.

Erityinen suhde metsään

Suomalaisilla on aivan erityinen suhde metsään. Ville Juurikkala hakee luonnosta rauhaa ja konkreettista kosketusta omiin juuriinsa. Maailmalla, varsinkin Los Angelesin vilinässä, vietetyt vuodet kasvattivat kaipuuta kotimaan poluille.

– Me olemme kotonamme metsän ja hiljaisuuden keskellä. Monet ulkomaalaiset kokevat jopa ahdistavana ja pelottavanakin sen, mikä suomalaiselle on ominta sielunmaisemaa, Juurikkala sanoo.

Ville Juurikkalan molemmat vanhemmat olivat alun perin opettajia. Äiti Kaija Juurikkala ryhtyi elokuvaohjaajaksi, ja Ville tottui siihen, että asuinpaikka vaihtui usein.

– En ole koskaan oikein ymmärtänyt lapsuudenkoti-käsitettä. Täysi-ikäisyyteen mennessä olin muuttanut toistakymmentä kertaa ja tähän mennessä varmaan kaksi- tai kolmekymmentä!

Nyt lähes nelikymppisenä Juurikkala pohtii, että lähimmäksi lapsuudenkotia nousee perheen Sysmässä sijainnut kesämökki. Toinen rakas kesäpaikka on ollut Lohjalla.

– Metsät, järvet ja meri ovat olleet minulle alusta asti tärkeitä kuvauskohteita, joten kyllä se kiinnostus luontoa kohtaan on syttynyt jo ihan nuorena.

Vaellus muutti elämän

Tänä keväänä ilmestyi Ville Juurikkalan kuvaama ja Jarko Taivasmaan kirjoittama teos Metsässä: uppoudu metsään, itseesi ja elämään (Otava). Kirja kuvastaa Juurikkalan suurta elämänmuutosta. – Elämääni ja siihen, miten suhtaudun asioihin, on tullut toisenlaista perspektiiviä Los Angelesin -aikojen, Santiagon-vaelluksen ja sitä seuranneen uuden Losissa vietetyn kauden jälkeen.

Pyreneitten vuoristossa kulkevalta Santiago de Compostelan vaellusreitiltä Juurikkala lähti hakemaan vastapainoa kiihkeätempoiselle ja säkenöivälle Hollywood-elämälle. Nuori rock-valokuvaaja nousi huipulle nopeasti. Yhteistyö Hanoi Rocksin ja HIMin kaltaisten bän­dien kanssa johti yhteistyöhön muun muassa Guns N’Roses -kitaristi Slashin ja Steven Tylerin kanssa. – Elämä oli hektistä ja hienoa. Kaiken keskellä kaipasin kuitenkin rauhoittumista.

Rauha löytyi Pyreneiltä. Kokemuksesta tuli vaikuttavampi kuin Juurikkala oli odottanutkaan, sillä matkan varrella häneltä varastettiin kaikki mukana kulkenut irtaimisto. – Se tuntui oudolta, mutta jollakin tavalla hyvin hienolta. Kun ei ole enää mitään aineellista menetettävää, mieleen tulee sellainen autuuden tunne. Ei sido itseään materiaan.

Patikkaretken jälkeen Juurikkala palasi Los Angelesiin ja New Yorkiin. Ehkäpä uran merkittävimmät tilaukset odottivat miestä, joka pääsi kuvaamaan muun muassa Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteeriä Ban Ki-moonia. Työlistalla oli runsain mitoin myös kansainvälisten bän­dien videokuvauksia.

Onni löytyy läheltä

Tällä hetkellä Juurikkala asuu Lahdessa Vesijärven rannalla ja vierailee usein vanhempiensa luona Mäntyharjulla.

– Viimeistään kolmannen lapsen syntymän myötä aloin enemmän miettiä työn suhdetta muuhun elämään. On hyvä tuntea omat vahvuutensa ja heikkoutensa, ettei polta itseään loppuun.
Suomalaisessa metsässä kulkee itsensä ja luonnon kanssa tasapainossa oleva mies.

– Kuvausten ei tarvitse aina olla isoja ja hienoja. Joskus tekemäni työt voivat näkyä vain jonkun kotialbumissa.

Johtoajatus on siinä, että voi olla onnellinen työnsä parissa kun siinä on vähemmän odotuksia ja enemmän läsnäoloa.

– Ja silloin on myös paljon helpompaa olla onnellinen kotona työpäivän jälkeen, Juurikkala hymyilee.

E-lasku auttaa aarniometsää

Järvi-Suomen Energia aloitti syksyllä 2018 kampanjan, jolla pyritään lisäämään e-laskun käyttöä ja vähentämään paperilaskuja. Jokaisesta e-laskutilauksesta lahjoitetaan euro Luonnonperintösäätiölle Kyöpelinvuoren aarniometsän suojeluun.

Kyöpelinvuoren suo­je­lu­alueen kokonaispinta-ala on jo yli 40 hehtaaria. Alueella on monenlaisia elinympäristöjä, ja sen pesimälinnustoon kuuluvat esimerkiksi kanahaukka ja pohjantikka. Sokeritoppamaisen Kyöpelinvuoren rinteillä esiintyy mm. vanhaa kolohaavikkoa. Vuorelta las­keu­dut­tuaan voi vaeltaa läheiseen korpeen, jossa maata peittää yhtenäinen rahkasammalmatto.

Lue lisää e-laskusta

Katso kuvia

Lisää kuvia Kyöpelinvuoresta ja siellä vietetyn ajan jälkeisistä tunnelmista Instagramissa 3.7.-17.7. 
@villejuurikkala 

E-laskulla aarniometsää

Reidar Palmgren puolustaa vinoja ja lahoja puita